Borbély: Írország az Európai Unió egyik sikertörténete

2014.02.04. | Külkapcsolatok

Borbély: Írország az Európai Unió egyik sikertörténete

Az Ír Köztársaság bukaresti nagykövetével, Gerard Corral találkozott ma, február 4-én Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

Románia és Írország között erős, jól működő gazdasági és turisztikai kapcsolat alakult ki az elmúlt évek során, viszont a politikai kapcsolatot meg kell erősíteni. „A két ország külügyminisztériuma között példaértékű a kapcsolat, Románia pedig értékeli Írország pozitív üzeneteit az ország schengeni-csatlakozása, valamint a munkaerő szabad áramlása kapcsán. Jelenleg 2,5 millió román állampolgár él és dolgozik külföldön, többségük a Schengen-zónában, és hasznos tevékenységeket végeznek. Vannak közöttük orvosok, üzletemberek, jól képzett szakemberek, kivándorlásuk Románia számára veszteséget jelent, viszont más országok nyernek velük” – hangsúlyozta a találkozón Borbély László, a schengeni csatlakozást előkészítő bizottság tagja.

Hozzátette, szerinte Írország az Európai Unió egyik sikertörténete, mivel az évek során példaértékűen használta ki lehetőségeit, lehívott pénzalapjait, és olyan infrastruktúrát sikerült kiépítenie, amely modellként szolgálhat a Közép és Kelet-európai országok számára.

Felszólalásában Gerard Corr elmondta: az új Európai Uniós elnökség feladata egyértelműen az lesz, hogy tudatosítsa a régi tagállamokban azt, hogy Európa növekedik, bővül, gazdagodik, az egészséges fejlődéshez pedig a tagállamok közötti különbségek eltörlésére van szükség. „Egyfajta mentalitásváltásra van szükség, és Írország ezt felismeri, mint ahogyan azt is, hogy erősítenie kell politikai kapcsolatait az új tagállamokkal” – fogalmazott Corr, hozzátéve, a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolat támogatása és megerősítése céljából, a következő hónapokban egy Ír Kereskedelmi Kamarát nyitnak Romániában.

Az európai emigrációs folyamat kapcsán elmondta: Írországban nagy hagyománya van az emigrációnak, az országban mindig is alapvető értéknek számított az egyének szabad mozgásának biztosítása.