Borbély: jó hír Romániának Merkel győzelme

2013.09.23. | Külkapcsolatok

Borbély: jó hír Romániának Merkel győzelme

„Angela Merkel személyisége bizalmat, stabilitást sugall, biztos meghatározó szerepe lesz Európa jövőjében” – fogalmazott Borbély László, politikai alelnök, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az Angela Merkel vezette konzervatívok választási győzelme kapcsán. Hozzátette, a német kancellár sikere mindenképpen jó hír Romániának.

„A választások eredménye azt bizonyítja számomra, hogy ha, hitelesen fel tudsz mutatni egy gazdasági-szociális-politikai ajánlatot, megnyerheted a választásokat akkor is, ha nehéz négy év áll Németország mögött is. Az is egy jó dolog, hogy nőtt a kereszténydemokrata koalíciónak a súlya a politikai színtéren, úgy tudom még öt képviselőre van szükségük, hogy többségük legyen a parlamentben, ez mindenképp megnöveli Merkel tekintélyét” – hangsúlyozta Borbély László. Elmondta, nagy kihívás most Románia számára, hogy jó viszonyt tudjon kiépíteni az új kormánykoalícióval és Angela Merkellel is, hogy Németország támogassa Romániát. „Ne feledjük, hogy a shengeni csatlakozás Németországtól is függ, és idén tavasszal még ellenezték ezt a lépést. Sürgősen egy olyan kapcsolat kialakításán kell dolgoznunk amely biztosítja Romániának, hogy előrelépjen ezekben a kérdésekben” – tette hozzá az alelnök.

Borbély László kiemelte: az RMDSZ ugyanannak a politikai csoportosulásnak a tagja az európai parlamentben mint az Angela Merkel pártja, úgyhogy ezen a vonalon is tudnak a kapcsolatokon erősíteni. „Fontos lesz az, hogy az Európai Unió akár banki, akár gazdasági területen milyen döntéseket hoz a következő időszakban, és ebben biztosan meghatározó szerepe lesz Angela Merkelnek” – nyilatkozta Borbély, aki szerint az utóbbi időben mindenképp javult a két ország kapcsolata és ezen az úton kell továbbhaladni. „Románia a hetedik legnagyobb ország az Európai Unión belül, és ez figyelmet érdemel a külföldi befektetők részéről. Németországból is több beruházás kellene bejöjjön, erre kell a jövőben koncentrálni. Emellett az is fontos, hogy intézményesedjenek ezek a kapcsolatok” – fogalmazott Borbély László, hozzátéve, ami őt illeti, a külügyi bizottság terén, végig jó kapcsolata volt a romániai német nagykövettel, és biztosan hamarosan az új német parlament külügyi bizottságánál elnökével is találkozni fog, hiszen fontos, hogy a két ország közötti kapcsolat parlamenti szinten is erősítve legyen.