Borbély Károly a Kárpát-hazai Fórumon: nekünk az a feladatunk, hogy a Kárpát-medencei szakmai szervezetek együttműködését támogassuk (AUDIÓ)

2014.07.10. |

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által kidolgozott „Erdély 2020” gazdasági fejlesztési tervet mutatta be Borbély Károly energiaügyekért felelős államtitkár tegnap, július 9-én, Budapesten a Kárpát-hazai Fórumon.

„Az RMDSZ által a sorozatos konzultációk mentén kidolgozott Erdély 2020 fejlesztési terv haszonélvezői elsősorban az erdélyi magyar közösség tagjai. Gazdasági tervünk prioritásai között szerepel a helyi közösségek fejlesztése az önkormányzatokon keresztül, a kis- és középvállalkozások felkarolása és a mezőgazdasági termelők támogatása. Fontos, hogy az Európai Unió következő ciklusában úgy az Erdélyben, mint a Kárpát-medencében élő magyar közösségek kiaknázzák a rendelkezésükre álló pénzalapokat. Románia a 2014–2020 időszakban 43 milliárd eurót hívhat le az Uniós alapokból, ez az összeg jelentősen nagyobb, mint az előző periódusban. Nekünk az a feladatunk, hogy a Kárpát-medencei szakmai szervezetek együttműködését támogassuk, a legjobb teljesítés érdekében” – ismertette Borbély Károly, az RMDSZ Gazdasági Tanácsának tagja a Fórumon. Az államtitkár bemutatójában kifejtette, a pályázati lehetőségek megfelelő kiaknázása az Erdélyben és a Kárpát-medencében élő közösség jövőjének alapját képezi, hiszen csak egy jól kidolgozott gazdasági terv és annak megfelelő gyakorlatba ültetése teszi lehetővé a szülőföldön való maradást.

„A Kárpát-haza Fejlesztési Rendszer része az a két fejlesztési tervdokumentum, amelynek előkészületeiről a Fórum keretén belül számoltak be a kezdeményezők.  A tervdokumentumok első változatának bemutatását követően, a tervezés további fázisában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet figyelembe veszi a magyarországi és a külhoni stratégiai partnerek elképzeléseit és fejlesztési dokumentumait”– mutatott rá Borbély az eseményt követően.

A Kárpát-hazai Fórumon bemutatták a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által előkészített „Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030” és „A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014–2020” címet viselő gazdasági tervdokumentumot, majd ezt követően további együttműködési lehetőségekről egyeztettek a jelenlévők.

Hanganyag:
Borbély Károly nyilatkozata