Borbély László a Duna Stratégia második éves fórumán

2013.10.28. | Környezetvédelem , gazdaság , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László a Duna Stratégia második éves fórumán

A Duna Stratégia második éves fórumán vett rész hétfőn, október 28-án Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Bukarestben. 

A Stratégia eddigi eredményeit összefoglaló két napos konferencián a Duna Stratégiában érintett országok külügyminiszterei, Johannes Hahn, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa, Johannes Kyrle, az osztrák Külügyminisztérium főtitkára, Victor Ponta miniszterelnök és Liviu Dragnea kormányfő-helyettes is felszólaltak.

 

„A találkozó jó alkalmat kínál arra, hogy a résztvevők számba vegyék a 2011-ben elindult stratégia fejlesztéseit, és azt is jó látni, hogy azok a nemzetközi és hazai politikai szereplők, akik 2008-ban szorgalmazták ezt a projektet, ma is itt vannak, ma is dolgoznak a folyó térségének élhetőbbé tétele érdekében és a Duna-stratégia nem ragad le a puszta elméletek szintjén” - nyilatkozta Borbély László, aki öt évvel ezelőtt az egyik fő szorgalmazója volt a Duna-stratégia kialakításának.

 

„Régiófejlesztési miniszterként jelentős szerepet vállaltam abban, hogy Románia és Ausztria 2008-ban együtt sürgesse az európai uniós Duna-stratégia előkészítését. Ugyanabban az évben a Duna-menti települések fenntartható fejlesztése érdekében két együttműködési szerződést is aláírtunk Magyarországgal, valamint Bulgáriával, és azóta is fontosnak tartom, hogy a Duna-menti országok összehangolják környezetvédelmi projektjeiket” - hangsúlyozta Borbély, aki egy korábbi nyilatkozatában kifejtette: Románia rendelkezik a leghosszabb Duna-szakasszal, itt van a Duna-delta és a Fekete-tenger, tehát a környezetvédelmi kérdéseket mindenképp össze kell hangolni a turizmussal. Hozzátette, szerinte a Duna Stratégia azért fontos, mert összehangolja a Duna-menti országok gazdasági, környezetvédelmi és területfejlesztési szempontjait, emellett pedig lehetőséget teremt arra is, hogy az országok több uniós pénzt tudjanak lehívni kimondottan Duna-menti települések fejlesztésére.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.