Borbély László: a menekültválságra nem a kötelező kvóta kiszabása a legjobb megoldás

2015.06.22. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: a menekültválságra nem a kötelező kvóta kiszabása a legjobb megoldás

A menekültválság kezeléséről, a Kelet-ukrajnai helyzetről, valamint Ukrajna és Grúzia vízumkötelezettségének könnyítéséről egyeztetett ma, június 22-én, Vilniusban Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a litván parlament külügyi bizottságának elnökével, Benediktas Juodkával, Litvánia volt miniszterelnökével, jelenleg az Európai Ügyek Bizottságának elnökével Gediminas Kirkilassal, a nemzetbiztonsági és védelmi bizottság elnökével, Artüras Paulauskassal, valamint Litvánia külügyminiszter-helyettessel, Andrius Krivassal.

Az egyeztetéseken kiderült, hogy a két ország nagyon sok külpolitikai kérdésben egyetért egymással. Mindkét fél aggódik a kelet-ukrajnai helyzet miatt, és mindkét ország aktívan részt kíván venni a NATO walesi csúcstalálkozóján elfogadott cselekvési terveknek és hadgyakorlati stratégiáknak a kivitelezésében, amelyek a térség biztonságát, stabilitását növelnék” – fogalmazott Borbély László a találkozókat követően.

 

Elmondta, a bevándorlási kérdés kapcsán, a befogadási folyamatokat és feltételeket illetően, mindkét ország világos álláspontot, egyértelmű szabályokat vár el az Európai Uniótól. „Nem hisszük, hogy az a helyes megoldás, hogy rövid távú terveket fogalmazunk meg, és az országok megkérdezése nélkül, kötelező kvótákat szabunk ki. Az európai országoknak nyilván szolidaritást kell vállalniuk, de hosszú távon is működő szabályozásra van szükség, hiszen már most látjuk, hogy egyes országok nem tudnak szembenézni a menekülthullámmal” –  tette hozzá Borbély.

 

A Keleti Partnerség jövőbeni céljaira is kitérve, a találkozón elhangzott: a következő időszakban fontos, hogy mi fog történni Moldvával, Ukrajnával és Grúziával, az utóbbi két ország vízumkötelezettségének könnyítését mind Románia, mind pedig Litvánia támogatja. „A litván elöljárók értékelték, hogy Románia aktívan részt vett Moldva vízumkérdésének megoldásában, és abbeli reményüket fejezték ki, hogy az aktuális belpolitikai csatározások Romániában nem fognak politikai instabilitást eredményezni” –  nyilatkozta Borbély László, hozzátéve: a beszélgetéseken a Fekete-tenger térségének megerősítésére is kitértek, hiszen ez a régió biztonságának szempontjából kulcsfontosságú lépést jelent. „A két fél abban is megegyezett, hogy a régió megvédésének érdekében, a volt szocialista országoknak szolidárisan kell fellépniük az EU-n és a NATO-n belül is, hiszen specifikus kérdéseik, meglátásaik vannak, amelyekkel hatékonyan hozzájárulhatnak a nemzetbiztonsági stratégiák kialakításához” – hangsúlyozta Borbély László. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.