Borbély László: az Európai Uniós pénzek lehívása az egyik legfontosabb kihívás a következő időszakban

2013.02.27. | Önkormányzatok , Európai Unió , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: az Európai Uniós pénzek lehívása az egyik legfontosabb kihívás a következő időszakban

A tavalyi parlamenti választások és a Kovászna megyei időközi polgármesteri választások eredményeiről, a megyei beruházások kormányzati támogatottságairól, az éves költségvetésről, illetve a március tizedikei autonómia felvonulásról beszélgetett Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke a Kovászna megyei polgármesterekkel mai háromszéki látogatása alkalmával.

A találkozót megelőzően a politikai alelnök Kovászna megye új prefektusával, Dumitru Marinscuval is találkozott, hiszen mint elmondta, a prefektúra körül hetek óta zajlik az élet a székely zászló kapcsán. „Én örvendek, hogy téma lett a zászló, mert mostmár kevés ember van Romániában aki nem tudná, hogy hogyan néz ki. Ennél jobb reklámot mi sem tudtunk volna magunknak csinálni. Emellett, ami szerintem szintén pozitívum, hogy sok román személyiség is mellettünk foglalt állást, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy jogunk van ezeket a szimbólumokat használni” – nyilatkozta a sajtónak Borbély László székelyföldi látogatása során. Elmondta, a találkozón egyébként a Kovászna megyei prefektus is egyetértett azzal, hogy a törvényben nincs olyan paragrafus amely tiltaná a kisebbségi szimbólumok használatát.

A polgármesterekkel való találkozón, amelyen Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor megyei tanácselnök is jelen volt, Borbély László elmondta: elsősorban azért kezdeményezte a találkozó-sorozatot, hogy együtt vegyék számba a parlamenti választások következtetéseit és a költségvetési problémákat, amelyek sajnos sok reményre nem adnak idén okot. Kiemelte, 23 éve ez volt a legnehezebb kampány. „A választóink azt mondták, hogy akkor amikor hibázik, kell és lehet is szidni az RMDSZ-t, de ettől függetlenül ez az a szövetség amely a kilencvenes évek óta hitelesen képvisel minket mind Bukarestben, mind pedig az önkormányzatokban. Azért szavaztak ránk, amit az elmúlt 23 évben elértünk” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, a siker kulcsa a jó szervezés, az összefogás, és ennek legékesebb példája a Kovászna megyei előrehozott polgármesteri választások voltak, amelyen idén rekordrészvételt jegyeztek, hiszen 15 éve nem mentek el annyian szavazni, mint most.

Borbély László hangsúlyozta: a választók, akik ismét bizalmat szavaztak a szövetség képviselőinek, azt várják el az RMDSZ politikusaitól, hogy éreztessék velük, hogy erősek és helyt tudnak állni. „Erősek vagyunk, befolyásunk van, viszont akkor úgy is kell viselkednünk” – hivta fel a polgármesterek figyelmét a szövetség politikai alelnöke. Elmondta, ezen erősségeiket arra is fel kell használni, hogy átlássanak a hetek óta a médiát uraló székely-zászló botrányon is, amelyről naivitás lenne azt gondolni, hogy egy spontánul kirobbant botrány.
Hozzátette, nyilván volt a magyar képviselet jobb helyzetben is, hiszen most van egy 67 százalékos többség ami mindent meg tud szavazni, nélkülük is. „Mi próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy ne vegyenek vissza a jogainkból, és megértetni velük, hogy mi egy közösség legitim képviselői vagyunk, nem egy politikai párt. Ebben a pillanatban létezik dialógus főleg a kormányfővel és a kormány tagjaival, és remélem hamarosan le is ülünk tárgyalni mind a regionalizmusról, mind a székely zászlóról. Nekünk már a következő hat évre vannak költségvetési terveink, prioritás-listáink az Európai Uniós pénzek lehívását illetően és folyamatosan, minden alkalmat kihasználva azt kérjük a többi politikai alakulattól is, hogy állítsák össze saját listáikat."

A március tizedikei autonómia tüntetéssel kapcsolatosa a politikai alelnök elmondta: a mi elvünk 23 éve a szolidaritás, a szorvánnyal, a partiummal és ebben mindig következetesek voltunk. Az, hogy nem veszünk részt egy tűntetésen nem jelenti azt, hogy meghátrálunk vagy lemondtunk az autonómiáról. A mi polgármestereink ellen indítanak hetente eljárásokat a székely zászló kitűzése miatt, vagy újabban, a magyar nyelvnek a közintézetekben való használata miatt. Hatékonyabb utakon próbáljuk céljainkat elérni egy ’konstruktiv-ellenzéki’ pozicióból és nem gondoljuk azt, hogy egy tüntetéssel – amelyet egyébként az SZNT már a kezdetektől fogva kisajátított és anélkül kezdtek el szervezkedni, hogy az RMDSZ-t felkeresték volna az esemény kapcsán –, többet érnénk el” – tette hozzá Borbély.

Hangsúlyozta, a román politikában az elmúlt években történtek ugyan előrelépések, amelyek valóban előbbre vitték a magyar nyelv ügyét, használatát, de pontosan ezek a bűntetések, amelyekkel a napokban szembesűltünk és amelyek azon polgármesterek ellen irányúlnak akik az alkotmány és a törvény szellemében tevékenykednek, bizonyítja azt, hogy meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a magyar nyelv hivatalos regionális státust kapjon.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.