Borbély László: az RMDSZ határozottan ellenzi, hogy a kormány felelősségvállalással döntsön a régiók létrehozásáról

2013.04.29. | Régiók

“A Szövetség egyértelműen tiltakozik az ellen, hogy a Románia területi felosztása körül kialakult politikai nézeteltéréseket a kormány felelősségvállalással rendezze” – nyilatkozta ma reggel Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a Radio France Internationalenak (RFI) adott interjújában. A szövetség vezetősége a napokban határozottan fellépett a kormány ezen kezdeményezése ellen, miután Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, hogy a felelősségvállalásra csak abban az esetben kerül sor, ha azzal az RMDSZ és a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) is egyetért.

"Egyértelmű, hogy nem értünk egyet ezzel a döntéssel. Sőt, a parlament Alkotmánymódosító Bizottságának gyűlésén javasolni fogjuk, hogy ezt a lehetőséget a jövőre nézve szüntessék meg, hiszen lényegében lehetőséget biztosít a parlament döntésének megkerülésére. Bár az elmúlt évek során az épp kormányon levő politikai alakulatok sokszor kihasználták ezt a lehetőséget, nincs rá szükség, mert hasonló kérdésekben a parlament kell döntsön, vagy ha szükséges, a nép, népszavazás útján” – fogalmazott Borbély László, hozzátéve, amikor a területi és adminisztratív határok kijelöléséről beszélünk, az állampolgárok véleményének megkerülhetetlennek kell lennie. A lakosság véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A szövetség politikai alelnöke kihangsúlyozta, mivel a régiók átszervezése az aktuális politikai döntések egyik legfontosabb kérdése, semmilyen formában nem fognak a felelősségvállalással egyetérteni. Ellenben továbbra is szorgalmazzák azt, hogy a Románia közigazgatási újraszervezéséről szóló jogszabályok kidolgozása kapcsán a Ponta-kormány üljön le tárgyalni minden parlamenti politikai alakulattal, köztük az RMDSZ-el is, amely ebben a kérdésben több, mint egy politikai szervezet, hiszen egy jelentős nemzeti közösség véleményét képviseli. “Románia több nemzetközi dokumentum aláírásával vállalta azt, hogy figyelembe veszi a térségek etnikai arányait. Köztük például a Helyi Autonómiák Európai Chartájának 5-ik cikkelye, amely előírja, hogy a közigazgatási egységek határainak módosításakor az adott térségben élők megkérdezése nélkül nem lehet ezeket a határokat módosítani” – magyarázta az RMDSZ alelnöke. Elmondta, mindezek értelmében a lakosság véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni, a kormánynak pedig tárgyalni kell a kérdésben.

"A koalíción belül egyelőre egy letisztult, konkrétan megfogalmazott álláspont sem létezik a régiók átszervezése kapcsán. Nem is értem, hogy lehet úgy törvényjavaslatokat megfogalmazni vagy politikai vitákat elindítani, hogy még azt sem lehet tudni, hogy ezek a fejlesztési régiók rendelkeznek majd közigazgatási hatáskörrel vagy sem,  illetve, hogy Bukaresttől, a központi hatalomtól vesznek át feladatköröket vagy a megyéktől. Az utóbbival szintén nem értünk egyet, mint ahogyan azzal sem, hogy megszüntessék a Megyei Egészségbiztosító Pénztárakat, hiszen ez újabb központosítást jelentene“ -  nyilatkozta Borbély László a Radio France Internationalenak.