Borbély László: bízunk abban, hogy Montenegrónak az EU és a NATO felé vezető útja pozitív irányba fog haladni

2016.03.09. | Képviselőház , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: bízunk abban, hogy Montenegrónak az EU és a NATO felé vezető útja pozitív irányba fog haladni

Fotó: www.islandtradervacations.org

Románia és Montenegró külügyi együttműködésének és gazdasági kapcsolatainak szorosabbra fogásáról, valamint Montenegró európai uniós és NATO-s csatlakozásáról egyeztetett a héten Podgoricában Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Suljo Mustafićal, a montenegrói parlament alelnökével, a Román és a Montenegrói Parlamenti Baráti Csoport elnökével, Igor Juvovićal, a külügyminisztérium és az ország EU-s csatlakozásáért felelős minisztérium államtitkárával, valamint Duško Marković miniszterelnök-helyettessel és Miodrag Vukovićal, a montenegrói parlament külügyi és bevándorláspolitikai bizottságának elnökével.

Geopolitikai szempontból Montenegró kiemelt fontosságú ebben a térségben, hiszen a nyugat-balkáni államok közül a legelőrehaladottabb, ami az EU-s tárgyalásokat illeti. Emellett, 2015 decemberében megkapta a tagországi felkérést a NATO-tól is, amennyiben sikerül teljesítenie a feltételeket. Románia egyértelműen támogatja Montenegró EU-s integrációját és a NATO-ba való felvételét, ezzel kapcsolatosan teljes politikai konszenzus van a romániai politikai pártok között” – hangsúlyozta az egyeztetések során Borbély. Elmondta, mind gazdasági téren, mind pedig a turizmus tekintetében fontos, hogy a két ország között szorosabb együttműködés jöjjön létre, ennek értelmében pedig reméli, hogy Románia elnöke mihamarabb meglátogatja a nyugat-balkáni államot, a Román és a Montenegrói Parlamenti Baráti Csoport pedig még idén eljön Romániába.

Bízunk abban, hogy Montenegrónak az EU és a NATO felé vezető útja pozitív irányba fog haladni, fontos, hogy az ország továbbra is stabilitást tudjon felmutatni ebben a régióban, amelyet sajnos egyre több irányból feszültség övez” – tette hozzá Borbély László.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.