Borbély László: Fel kell állítani egy prioritási sorrendet!

2013.02.20. | Környezetvédelem , Régiók , Infrastuktúra , Alkotmány

A katonai nyugdíjakról, az észak-erdélyi autópályáról és az új környezetvédelmi adóról fejtette ki a véleményét Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Maros megyei képviselő, kedden este, a Digi24 televízió „Jurnalul de seara” című műsorában.

A képviselő elmondta, véleménye szerint túl nagy a különbség a nyugdíjak között. Az elmúlt 20 évben voltak csoportok, amelyeknek megemelték a nyugdíját, másoknak nem, így hatalmas különbségek jöttek létre. 2010-ben ugyan megszavaztak két törvényt, az egyiket a nyugdíjak, a másikat a közalkalmazottak bérezésének a szabályozásáról, viszont ezeket nem alkalmazták. „ A két törvény a fizetések és a nyugdíjak közötti különbségeket csökkentette volna. Az volt az elgondolás, hogy a nagyon kis nyugdíjakat és fizetéseket megemelik, a nagyon nagyokat pedig csökkentik. Talán ezekre a dolgokra jobban oda kellene figyelnünk és nem csak olyankor, amikor már problémává válnak ”- mondta Borbély László.

Az észak-erdélyi autópályával kapcsolatban a politikai alelnök kifejtette véleményét, hogy míg Horvátország a háború után, 3 év alatt 219 km autópályát építetett, Romániában 10 év alatt mindössze 50 km-t sikerült megépíttetni. „Nálunk nekifogtak az autópályának, megépítettek belőle 50 km-t aztán elfogyott a pénz és leálltak. Megépítettek Bukarest-Ploiesti között egy olyan autópályát, amelyen alig van forgalom úgy, hogy közben Brassó-Comarnic között hétvégenként az autók lépésben haladnak. Eközben meg a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő autópályáról beszélnek egyesek. Először be kellene fejezni az elkezdett autópálya építését, hogy a határtól Aranyosgyéresig jobban lehessen közlekedni. Ezt követően kellene felállítani egy prioritási sorrendet, hogy azokon az útszakaszokon ahol nagy a forgalom könnyebben közlekedhessünk ”- jelentette ki a politikus.

Az új, március 15-én életbe lépő környezetvédelmi adóval kapcsolatosan a volt környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy erre szükség van a külföldről behozott autók és a környezetszennyezés csökkentése érdekében: „2010-ben Környezetvédelmi Miniszterként elindítottuk a Roncsautó-programot, amelynek célja a 10 évnél idősebb környezetszennyező autók forgalomból való kivonása volt. A program igen sikeresnek bizonyult, 2012-re mintegy 300.000 autót sikerült így kivonni a forgalomból. A leadott autókért az emberek jegyeket kaptak, amelyekkel új autót vásárolhattak. Ugyanakkor megnőtt a külföldről behozott használt gépkocsik száma is, amelyeket sokszor úgyszintén leadtak, ekkor módosítottuk úgy a törvényt, hogy a régi autókra, illetve a külföldről behozott gépkocsikra nagyobb illetéket kelljen fizetni”- mondta el Borbély László.

„Egy nehéz időszak előtt állunk, ezért nagyon fontos lenne egy prioritási sorrend felállítása. Alkotmánymódosítás, régióátszervezés, elnök-és európai parlamenti választások előtt áll Románia. Erre mindenkinek fel kell készülnie. Az RMDSZ a májusban megszervezésre kerülő kongresszuson dönt majd a további lépésekről, ugyanakkor program és szabályzatmódosításra is sor kerül majd”-mondta a politikai alelnök.