Borbély László: még év vége előtt történik előrelépés a schengeni-csatlakozás ügyében

2014.07.22. | Külkapcsolatok

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Achim Trösterrel, Németország újonnan kinevezett nagykövet-helyettesével találkozott ma, július 22-én Bukarestben.

Románia legfontosabb gazdasági partnere Európa-szinten Németország annak ellenére, hogy a német banki szféra még mindig tartózkodó magatartást tanúsít az országgal szemben. A két országot szoros politikai és társadalmi kapcsolat köti össze. Az Erdély területén élő szász és sváb kisebbségi közösség szerves történelmi részei az országnak, komoly értékeket képviselnek. Erdély területein évszázadokon át együtt élt a román, a magyar és a német közösség, amelyeknek hagyományait az elkövetkezőkben is fontosnak látjuk megjeleníteni” – hangsúlyozta a találkozón Borbély László, aki az egyeztetésen kiemelte, hogy Románia számít Németország támogatására a schengeni-csatlakozás előmozdítását illetően. „Számítunk arra, hogy még idén, év vége előtt történik előrelépés, legalábbis ami Románia légi közlekedését illeti” – tette hozzá az RMDSZ politikusa.

Achim Tröster nagykövet-helyettes arról biztosította a képviselőház külügyi bizottságának elnökét, hogy a megfogalmazott felvetéseket továbbítja mind a nagykövetség, mind a németországi külügyminisztérium felé.