Borbély László: Parlamenti köztársaságot Romániának!

2012.09.11. | Külkapcsolatok , Aktuálpolitika , Mikó-ügy

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, a Külügyi Bizottság elnöke, Frunda György szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő szeptember 10-én, Bukarestben fogadták a Velencei Bizottság képviselőit. A találkozón az időszerű politikai kérdésekről, valamint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium körül kialakult helyzetről volt szó.

Az RMDSZ képviselői elmondták, nagyon fontos, hogy a jogállam intézményei működjenek Romániában, ennek érdekében tisztázni kell az elnök hatáskörét és csökkenteni kell a Sürgősségi Kormányrendeletek számát. Az RMDSZ álláspontja mindig kiegyensúlyozott volt és most is az. Romániában parlamenti köztársaságot szeretnénk, ahol az elnöknek kisebb hatásköre van, hogy ne sérüljön a jogállamiság. Borbély László úgy vélte, lezárult egy olyan időszak, amikor nagy politikai feszültségek voltak, és az RMDSZ-nek az a feladata, hogy a jövőbe nézzen, hogy továbbra is egy kiegyensúlyozott álláspontot alakítson ki annak érdekében, hogy hatékonyan tudja képviselni a magyar emberek érdekeit.

A politikai alelnök ugyanakkor ismertette a bizottság tagjaival a Székely Mikó Kollégium körül kialakult helyzetet, amely az iskola épületének visszaállamosításáról és a visszaszolgáltató bizottság tagjainak 3 év börtönbüntetésre ítéléséről szól. „Nemcsak felvetettük a Mikó-ügyet, hanem átadtunk egy dokumentációt is, és megkértük a bizottság tagjait, tanulmányozzák azt, mert szerintünk egy súlyos visszaélésről van szó”- mondta Borbély László.

A találkozón részt vevő velencei bizottsági képviselők Sergio Bartole, Hanna Suchocka, Kaarlo Tuori, Schnutz Rudolf Dürr  és Thomas Markert voltak.