Borbély László: Románia egy új fenntartható fejlődési stratégiával rendelkezik.

2018.11.10. | Aktuálpolitika

Borbély László: Románia egy új fenntartható fejlődési stratégiával rendelkezik.

Románia kormánya pénteken jóváhagyta a 2030-ig érvényes Fenntartható Fejlődési Stratégiát, a dokumentum a Fenntartható Fejlődési Főosztály irányításával készült el, valamint a stratégia végleges formája kiterjedt társadalmi egyeztetésre épül.

“Örülök, hogy Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját, amelyen több mint egy évet dolgoztunk, ma jóváhagyta Románia kormánya. A Stratégia kidolgozása során minél több társadalmi kategóriát igyekeztünk bevonni a munkába, annak érdekében, hogy különböző szemszögből alakítsuk ki nézeteinket és érveinket e programról. Nem volt könnyű munka számunkra, ennek ellenére mindig volt energiánk és motiváltak voltunk a munka folytatására, hiszen tudjuk, hogy a fenntarthatóság az egyedüli megoldás a jövő nemzedékei számára” –hangsúlyozta Borbély László.

Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiája előirányozza a 2015-ben tartott ENSZ-közgyűlésen 193 ország által vállalt Agenda 2030 keretstratégia gyakorlatba ültetését. Az államtanácsos megjegyezte, hogy a Stratégia elfogadása nagyon fontos volt az Európai Unió Tanácsának romániai elnöksége szempontjából.

„A fenntartható fejlődés Románia soros EU-elnökségének prioritását képezi. A ma elfogadott Stratégia még inkább segít az Agenda 2030 gyakorlatba ültetésének irányításában, nemcsak nemzeti, de európai szinten is. Az Európai Unió továbbra is globális vezető szerepet óhajt betölteni a Fenntartható Fejlődési Stratégia célkitűzései érdekében. Ebben a kedvező helyzetben Romániának kiváló esélye van arra, hogy a fenntartható fejlődés regionális központja legyen” –fűzte hozzá Borbély László.
A Románia 2030 Fenntartható Fejlődési Stratégiájának 17 Célkitűzése  három fő alappillért tartalmaz: gazdasági,  társadalmi és környezetvédelmi. A dokumentum egy intézményes keret létrehozását is javasolja: a Fenntartható Fejlődés Minisztériumközi Bizottságát, amelyet a miniszterelnök vezet és a fenntartható fejlődést elősegítő csapatokat a fontosabb intézményekben, egy szakemberekből álló Konzultatív Tanácsot és a civil társadalom szervezeteinek képviselőiből álló koalíció létrehozását szorgalmazza.

"Minden nap azon dolgozunk, hogy közelebb kerüljünk a 17 célkitűzés megvalósításához. Ma nagy lépést tettünk, de a fenntartható fejlődés útja folytatódik. A következő szakaszt akkor fejezzük be, amikor véglegesítjük a Cselekvési tervet. Számunkra a kihívást az jelenti, hogy kialakítsuk a kritikus tömeget a lakosság többségében, amely támogatja ezt a projektet. Az állampolgárok iránti nyitott magatartással, valamint a stratégia által előirányzott intézményes keret kialakításával érhetjük el ezeket a célokat” –összegezte Borbély.

Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját megtekintheti ITT.