Borbély László: Románia támogatja Bosznia-Hercegovina Európai Uniós és euroatlanti integrációját

2013.11.12. | Európai Unió , Külkapcsolatok

A Bosznia-hercegovinai parlament külügyi bizottságának elnökével, Mirza Kušljugić-al találkozott kedden, november 12-én Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke. A találkozó során Borbély László a Bosznia-hercegovinai küldöttséget arról biztosította, hogy Románia támogatni fogja az ország Európai Uniós és euroatlanti integrációját, és kész megosztani velük erre vonatkozó tapasztalatait.

„Románia támogatja Bosznia-Hercegovina csatlakozási tárgyalásainak mielőbbi elindítását, amennyiben a köztársaság teljesíti az EU tagsággal összefüggésben álló kötelezettségeket. Emellett azt ajánljuk a Bosznia-hercegovinai politikai vezetőknek, hogy tegyenek konkrét lépéseket az úgynevezett Sejdic-Finci ügy tisztázása érdekében, és legyenek nyitottak az ügyben a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság által hozott ítélet tekintetében, mert másként a mostani patthelyzet nem fog megoldódni” - hangzott el a találkozón.

Borbély László kifejtette: a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) keretén belül erősíteni szeretnék a két ország közötti regionális együttműködést, hiszen ez a fórum – amelynek elnökségi tisztségét a 2013-2014-es időszakban Románia tölti be –, pontosan a diplomáciai és politikai párbeszéd elősegítésére jött létre. Borbély László megjegyezte, hasznos lenne, ha a két fél egy parlamenti együttműködési egyezményt is aláírna, egy közösen előkészített dokumentum- tervezet alapján.