Borbély: Románia támogatja Grúzia európai útját

2013.10.08. | Európai Unió , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: Románia támogatja Grúzia európai útját

„Románia aktívan támogatja Ukrajna, Moldova és Grúzia Európai Uniós csatlakozási törekvéseit, hiszen nekünk is érdekünk, hogy ezen országok, amelyekkel partnerségben vagyunk, közelebb kerüljenek az Unióhoz” – fogalmazott kedden, október 8-án Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Grúzia romániai nagykövetével, Ilia Giorgadze-vel találkozva.

Hozzátette, amint azt szeptemberben Vilniusban, a Közös Kül- és Biztonságpolitikai (KKBP) és a Közös Biztonság-  és Védelempolitikai (KBVP) parlamentközi konferencián is elmondta felszólalásában, bízik abban, hogy Grúzia képes felzárkózni az Európai Uniós kritériumokhoz, és mihamarabb elkezdhetik a csatlakozást feltételező tárgyalásokat.

 

„Romániát érdekli, hogy keleti szomszédságában olyan országokat tudhasson maga mellett, amelyek biztonságos feltételek között tudnak fejlődni, erős gazdasággal rendelkeznek és csatlakoznak az európai értékekhez. Ezért értékeljük ezen országok erőfeszítéseit az uniós csatlakozás irányába”- hangsúlyozta a külügyi bizottság elnöke.

 

„Azt látjuk, hogy az Európai Unió részéről van politikai akarat ezen országok közelebb hozására, és ez érthető is, hiszen mi jelentjük az EU keleti határát, tehát nekik ez komoly stratégiai lépés. Támogatásuk már önmagában is erős üzenet Oroszország számára. Meggyőződésem, hogy a vízumrendszer megkönnyítése, a kereskedelem, az áruforgalom felszabadítása és az Uniós piachoz való közelítése, meghozza a várt pozitív változásokat Grúzia számára. Remélem, hogy a jövő év során elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások” – fogalmazott Borbély László a mai találkozón. Hangsúlyozta, az RMDSZ teljes mértékben támogatja a román parlament azon álláspontját, amely szerint Moldovát, Ukrajnát és Grúziát közelebb kell hozni az Európai Unióhoz.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.