Cseke Attila: a nagyváradi Igazságügyi Palota bejáratánál magyar nyelvű felirat is szerepeljen, ahogyan azt a törvény is előírja

2016.02.11. | Nagyvárad , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: a nagyváradi Igazságügyi Palota bejáratánál magyar nyelvű felirat is szerepeljen, ahogyan azt a törvény is előírja

Alkotmányos joga a Biharban, Szatmárban és Nagyváradon élő magyaroknak az, hogy az újonnan restaurált nagyváradi Igazságügyi Palota bejáratánál az épületben működő igazságügyi hatóságok neveinek felirata ne csak román, hanem magyar nyelven is szerepeljen. Ugyanakkor az ingatlan építésének történetét is fel kell tüntetni magyarul. A törvényes folyamatok betartásáról hivatalos parlamenti kérdésben érdeklődtem az igazságügy minisztertől” – fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei képviselője, hangsúlyozva azt az alkotmányos előírást, amely értelmében anyanyelven fordulhatnak az igazságügyi hatóságokhoz a kisebbségben élő közösségek tagjai. A képviselő rámutatott arra is, hogy Nagyváradon a legutóbbi népszámlálási adatok értelmében 23,07 százalékban élnek magyarok, Bihar megye esetében ez az arány 24,02%, míg Szatmár megyében, amelyre a területileg illetékes ítélőtábla ugyancsak a nagyváradi, a magyar közösség lakosságaránya 34,70%.

Cseke Attila kérdésében felhívta az igazságügy miniszter figyelmét az épület műemlék jellegére is: „Egy európai értékrendszert követő Nagyváradon és Romániában, tekintettel arra, hogy a korszerűsített épületnek műemlék jellege van, indokoltnak tartom, hogy nemcsak románul és magyarul, hanem legalább egy gyakran használt idegen nyelven, angolul is, ajánlott feliratozni az épület történetét. A kérdésben arról érdeklődőm, hogy milyen intézkedések keretén belül fogja gyakorlatba ültetni a minisztérium ezen jogokat, amelyeket az alkotmány előír.”

A korszerűsített, XIX. század végén, eklektikus stílusban épített nagyváradi Igazságügyi Palota modern és civilizált munkateret biztosít majd az igazságügyi hatóságoknak, ahol minden lehetőség adott lesz arra, hogy kedvező körülmények között fejtsék ki tevékenységüket. A felújításra Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (Világbank intézménye) és Románia között kötött megállapodási egyezmény értelmében kerülhetett sor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.