Cseke Attila: vissza kell vezetni, hogy minden közepes vállalkozás saját megyéjében adózhasson (AUDIO)

2017.09.21. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: vissza kell vezetni, hogy minden közepes vállalkozás saját megyéjében adózhasson (AUDIO)

„Az RMDSZ ma iktatta a parlamentben azt a törvénytervezetet, amelynek célja végérvényesen megoldani, hogy a közepes vállalkozások ne az Országos Adó – és Pénzügyi Hivatal regionális központjaihoz tartozzanak, hanem a székhelyük szerinti adóhivatalban fizethessék be az adót: egy Maros megyei vállalkozónak ne Brassóba kelljen mennie, egy Szatmár vagy Bihar megyei vállalkozó ne Kolozsváron intézze adóügyeit. Jogszabály-kezdeményezésünk a pénzügy decentralizálását szolgálja, azt szorgalmazza, hogy a szubszidiaritás elvének megfelelően, az intézmény legyen minél közelebb a polgárhoz” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője csütörtökön, azt követően, hogy a Szövetség beterjesztette a parlamentben a közepes vállalkozások adóbefizetését megkönnyítő törvénytervezetét.

Cseke Attila elmondta, a hatályban lévő adóeljárási törvénykönyv kivételként lehetőséget teremt arra, hogy a közepes vállalkozások az adóhivatal regionális központjaiban fizessék be az adót. „Ez nem kötelező érvényű, hanem csak egy lehetőség. Az adóhivatal azonban mégis úgy döntött, megfosztja a megyei pénzügyi igazgatóságokat azon hatáskörüktől, hogy a megyében működő közepes vállalkozások adóügyeivel foglalkozhassanak. Ennek következtében tavaly és idén is több száz kilométert kellett utazniuk a vállalkozóknak, hogy befizethessék adójukat. Az átszervezés előtt minden közepes vállalkozásnak saját megyéjében kellett ügyeit intéznie, és ez így volt rendben. Az RMDSZ többször tiltakozott a burkolt centralizálás ellen, de az adóhivatal kitart a közepes vállalatok számára kedvezőtlen eljárás mellett. Ezért a Szövetség úgy határozott, törvénytervezetet dolgozunk ki, amely egyértelműen kimondja, hogy a közepes vállalkozások esetében az egyetlen eljárás, hogy a székhelyük, illetve másodlagos székhelyük szerinti megyében fizessenek adót.” 

A szenátusi frakcióvezető szerint a jelenleg alkalmazott adóbegyűjtési eljárás amellett, hogy bebizonyosodott alacsony hatékonysága és fölöslegesen más megyébe sétáltatja a közepes vállalkozókat, azért sem kedvező, mert torzít egyes pénzügyi statisztikákat. Az adóbevételek ugyanis nem annál a megyénél szerepelnek, ahol megtermelték, hanem ahol befizették azokat.

Az RMDSZ jogszabálytervezetét előbb a szenátus tárgyalja, majd végső döntéshozóként a képviselőház. 

 

Hanganyag:
Cseke Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.