Debrecen szolidaritást vállalt Székelyfölddel – A Székelyek parkjában vonták fel székely zászlót

2015.11.20. | Székelyföld
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Debrecen szolidaritást vállalt Székelyfölddel – A Székelyek parkjában vonták fel székely zászlót

Fotó: Banga Előd-Ernő

„A nemzet szolidaritása számunkra azt jelenti, hogy együtt tudunk érezni, gondolkodni, tervezni, célokat megfogalmazni olyan körülmények között is, hogy más-más államban, eltérő jogrendszerekben kell élnünk az életünk” – fogalmazott zászlóavató beszédében Kelemen Hunor november 19-én, csütörtökön. A szövetségi elnök megköszönte Debrecen polgármesterének, Papp Lászlónak és a debrecenieknek, hogy a székelyföldi magyar emberekkel és jogköveteléseikkel való közösségvállalásként székely zászlót vontak fel a Székelyek parkjában. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ képviseletében a szövetségi elnök mellett jelen volt Tánczos Barna szenátusi frakcióvezető és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

„Az, amit mi 25 éve természetesnek gondolunk és következetesen képviselünk, az egy egészen egyszerű dolog: az mondjuk, hogy a szülőföldünkön akarunk élni magyarként, Erdélyben, ott, ahol őseink éltek. És ez nem irányul senki ellen, hanem abból az igényből fakad, amely valamennyi nemzetiségé, etnikumé, közösségé. Azt kell megértetnünk a román többséggel, hogy amikor a székely zászlóért, a magyar himnusz énekléséért, vagy a magyar nyelv használatáért harcolunk, akkor nem akarunk elvenni senkitől semmit. De azt sem tudjuk elfogadni, hogy bennünket akarnak megfosztani a legbensőbb énünkhöz tartozó értékektől” – fogalmazott Kelemen Hunor a debreceni ünnepségen, továbbá elmondta: a romániai magyarság, a székelyek boldogulását jelentő regionális autonómia természetes követelésnek, gyakorlatnak számít Európában, ennek megvalósításáról pedig a magyarság továbbra sem tesz le. 

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese beszédben azt hangsúlyozta: Dél-Tirolban és az Európai Unió más országaiban élő nemzetközösségek szabadon és büszkén használhatják nemzeti szimbólumaikat, anyanyelvüket, és ez a jog a székelyeket is megilleti. A miniszterelnök-helyettes megköszönte a Kárpát-medence valamennyi olyan településének szolidaritását, amelyen tiltakozásként felvonták a székely zászlót. Semjén Zsolt a magyar kormány további támogatásáról biztosította a székelységet minden olyan törekvésében, amely a nemzeti identitása megőrzésére irányul.

 

 

 

 

 

 

A Székelyek parkjában vonták fel székely zászlót A Székelyek parkjában vonták fel székely zászlót A Székelyek parkjában vonták fel székely zászlót
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.