Döntött az Alkotmánybíróság: semmilyen közigazgatási átszervezés nem érvényes, ha annak következményeként megváltoznak az etnikai számarányok az adott területen

2018.10.03. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Döntött az Alkotmánybíróság: semmilyen közigazgatási átszervezés nem érvényes, ha annak következményeként megváltoznak az etnikai számarányok az adott területen

Törvényes garancia a magyar közösség számára az Alkotmánybíróság által szerdán meghozott döntés, amely kimondja, hogy semmilyen közigazgatási átszervezést – legyen az községi, városi vagy akár megyei – nem lehet megejteni, ha annak eredményeként megváltoznak az adott területen élő nemzetiségek számarányai – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy az Alkotmánybíróság elutasította az államelnöknek azt az óvását, amelyben alaptörvénybe ütközőnek minősítette az RMDSZ által javasolt cikkelyeket.

Cseke Attila emlékeztetett arra, hogy a Románia közigazgatási szervezésére vonatkozó törvény módosításakor az RMDSZ parlamenti frakcióinak munkája által sikerült a törvényben továbbra is szavatolni azt, hogy a megyék közigazgatási meghatározása esetében az etnikai kritériumot is figyelembe kell venni a földrajzi, gazdasági, szociális, kulturális és hagyományos kapcsolatok feltételein kívül.

Ugyanakkor egy új paragrafusban szabályozásra került az, hogy nem lehet közigazgatási egységek határait módosítani, ha ennek célja vagy eredménye a nemzeti kisebbségek számarányának módosítása lenne. „Nagyon fontos törvényes garanciát sikerült az RMDSZ-nek elérnie azáltal, hogy a kisebbségi keretegyezményből, amelyet Románia is ratifikált, bekerült egy előírás a közigazgatás szervezésére vonatkozó törvénybe. Láthattuk, hogy más országokban mi történt akkor, amikor közigazgatási átszervezés jogcímén a magyar közösség etnikai arányát és érdekérvényesítő erejét csökkentették, és tudjuk, hogy Romániában is voltak ezirányú törekvések. Az ilyen jellegű szándékok meggátolását szolgálja az RMDSZ által kidolgozott és elfogadott javaslat, ezáltal pedig törvényes fokozott védelmet biztosítunk közösségeinknek" – nyilatkozta Cseke Attila.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az államfő által megfogalmazott kifogásokat, így a törvény már csak az államelnöki kihirdetésre vár, majd azt követően lép hatályba.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.