Egészséges Nagyváradért!

2012.05.20. | Egészségügy , Nagyvárad , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Egészséges Nagyváradért!

Az Egészséges Nagyváradnak jól felszerelt egészségügyi rendszere van és egészséges lakosai – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármester-jelöltje vasárnapi, május 20-i sajtótájékoztatóján, amikor Nagyvárad legrégebbi patikája előtt egy új terméket ajánlott: a „Cs-vitamint.” Cs, mint Cseke...

A volt egészségügyi miniszter a mandátuma alatti megvalósításokat: a kórházak decentralizálása, átadása az önkormányzatoknak, a Nagyváradi Regionális Onkológiai Központ teljes finanszírozása, az ország legkorszerűbb mammográfiás készülékének üzembe helyezése a megyei kórházban, illetve Nagyvárad felvétele az országos kardiológiai programba, amely sok életet megment.

„Remélem, mindezek bebizonyították, hogy anélkül nyújtottam támogatást a nagyváradi és bihari egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére, hogy figyelembe vettem volna a polgármesterek politikai színezetét, és azt is, hogy előttem a páciensnek nincsen nemzetisége, a beteg emberen segíteni kell. Ezt az Egészségügyi Minisztériumban elkezdett munkát fogom folytatni a polgármesteri hivatalban is: minden váradiért dolgozom, etnikai vagy vallási hovatartozástól függetlenül.

A polgármesterjelölt beszélt azokról a tervezett prevenciós programokról, amelyeket Nagyvárad polgármestereként megvalósít.

„Önkormányzati támogatással elindítunk egy mellrák-szűrési programot, jobban kihasználva a Megyei Egyetemi Sürgősségi Kórházban meglévő mammográfot. A szűrőprogram célközönségét az 50-69 év közötti nők képezik – több, mint 28.000 személy Nagyváradon –, ami évente 9000 vizsgálatot jelent.

Nagyváradon az 50-69 év közötti célcsoportban, 2009-ben 103 esetet diagnosztizáltak (ebből 55 III-IV stádiumban), 2010-ben 105-öt (ebből 60 III-IV stádiumban), 2011-ben pedig 85-öt (ebből 46 III-IV stádiumban). Ezek közül több, mint fele elkerülhető lett volna a szűrőpogrammal. Egy ilyen program tízéves lefolyás után értelmezhető, de nekünk kell hogy legyen statégiánk erre nézve is. Továbbá, sok nagyváradi egészségesebb lesz, ami a városnak humán erőforrást jelent. És, hogy ezt az utat folytassuk, egy olyan teméket ajánlok, amely az immunrendszert erősíti, amelyet egy magyar tudós fedezett fel: Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat kapott (1937-ben) a C-vitamin felfedezéséért. Én az Egészsges Nagyváradért Cs-vitamint ajánlok! Cs, mint Cseke!”

Szent-Györgyi Albert, magyar biokémikus, orvosi Nobel-díjat kapott 1937-ben. Nevéhez fűződik a C-vitamin kimutatása a szegedi paprikából.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.