Elősegíteni a roma integrációt - Munkacsoport alakult a Szövetség kezdeményezésére

2012.11.13. | RMDSZ , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Elősegíteni a roma integrációt - Munkacsoport alakult a Szövetség kezdeményezésére

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságának kezdeményezésére roma integrációs munkacsoport alakult november 13-án, kedden, Kolozsvárott. A munkacsoportba olyan polgármesterek, tudományos kutatók, civil szervezetek vezetői, pályázatíró szakemberek kaptak meghívást, akik a magyar anyanyelvű romák társadalmi integrációjának elősegítésén dolgoznak.

-A munkacsoport célja felkészíteni az önkormányzatokat és civil szervezeteket a 2014-től megnyíló, a roma integrációt célzó EU-s pályázati források minél hatékonyabb lehívására. Célunk egy olyan együttműködő hálózat kialakítása, amely összegzi az eddigi tapasztalatot, szakmai tudást, forrásmenedzsmentet, nemzetközi kitekintést, amely elősegíti a roma integrációt célzó programok megfogalmazását. A jövő év második felére olyan pályázati csomagokat fogunk összeállítani, amelyek segítséget nyújtanak a téma iránt érdeklődő önkormányzatoknak és civil szervezeteknek – fogalmazott Székely István, a Szövetség főtitkárhelyettese.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere fontosnak tartja, hogy a kérdés összetett volta következtében integrált programok fogalmazódjanak meg, hiszen ezek hiányában csak részeredményeket lehet felmutatni. Fontosnak tartja ugyanakkor a szükséges források központi kiírásokból való biztosítását, hiszen, mint mondta, az önkormányzatok anyagi erőforrásai a célcsoport méretéhez képest elenyésző.

Tonk Gabriella UNDP projekt koordinátor arról tájékoztatott, hogy Kolozsvár az egyik országosan kiemelt kísérleti program helyszíne. Elmondta: gyakorlatilag most alkotják meg a program egyes összetevőit – ennek során felhalmozódik egy olyan módszertan, olyan tudás, amely a későbbiek során minden roma integrációs program megfogalmazásánál hasznosítható.

-Az utóbbi években a roma integráció tudományos szinten is felértékelődött, hiszen a volt szocialista országok mindegyikében a kérdést kiemelt szakpolitikai témaként kezelik – erre Fosztó László, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója hívta fel a figyelmet. A szakember lehetségesnek látta az eredményeket felmutató esettanulmányok összegyűjtését, majd külön kitért a romániai önkormányzatok, ezen belül a magyar többségű települések gyakorlatának összegyűjtésére és hozzáférhetővé tételére.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere hozzátette: csak több területet lefedő, hosszabb időtávra tervezett programokkal lehet eredményt elérni, amelyek között kiemelt szerepe van a munkahelyteremtésnek. Kiemelten fontosnak tartotta a fiatalok iskoláztatását, hiszen ez a munkaerő piacára való belépés alapkövetelménye.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.