Elvárjuk az Európai Uniótól, hogy foglaljon állást kisebbségi ügyekben – Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt nyilvános vitán vett részt Bukarestben

2014.05.13. | Kisebbségvédelem , Európai Unió , európai parlamenti választások

„Több évtizedre szóló stratégiai tervezés szükséges ahhoz, hogy a roma közösség problémáit orvosolja Románia és az Európai Unió. Az eddigi időszakban a legnagyobb gondot egy ilyen jellegű terv hiánya jelentette és emiatt a különböző támogatások között nem volt összefüggés, alacsony volt a hatékonyságuk, a finanszírozás befejeztével nem volt látható eredmény. Úgy gondolom, a romák gondjaira csupán négy-öt évtized alatt születhetnek olyan tartós megoldások, amelyek a közösség közvetlen bevonásával Európa egyik fogas kérdésére is megnyugtató választ adhatnak” – mondta Hegedüs Csilla a bukaresti Szociológiai Egyetemen megszervezett, civil szervezetek által kezdeményezett nyilvános vitán, amelyen a romániai politikai szervezetek európai parlamenti képviselőjelöltjei ismertették a romák ügyével kapcsolatos álláspontjukat.

A vitán, amelyen szociológus hallgatók, valamint az uniós tagországok bukaresti külképviseletének vezetői, munkatársai vettek részt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje azt is hangsúlyozta: addig nem beszélhetünk a kisebbségi kérdések hatékony európai megoldásáról, ameddig az egyes tagországok kisebbségi közösségeikről mélyen hallgatnak, az EU pedig hivatalosan nem fogadja el azt, hogy az őshonos, a bevándorló és a roma kisebbségnek különbözőek az igényei. „Az RMDSZ EP-képviselői részt vettek annak a Kisebbségügyi Intergroupnak a munkálataiban, amely