Erősíteni kell az együttműködést a Kárpátok Konvencióhoz tartozó országok között

2013.09.04. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Erősíteni kell az együttműködést a Kárpátok Konvencióhoz tartozó országok között

A Kárpátok Európája elnevezésű konferencián vett részt Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke és Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi titkára ma, szeptember 4-én, a lengyelországi Krynicában.

Felszólalásában Borbély László a Kárpátok egyezményének fontosságát hangsúlyozta, amelyhez Románia 2006-ban csatlakozott, és amely a kárpáti régiók fenntartható fejlődéséhez, a térség értékeinek, az egyedi és különleges természeti és kulturális örökségnek a megőrzéséhez nélkülözhetetlen.

 

„A Kárpátok 43%-a Romániában található, tehát a helyi gazdaságok és közösségek erősítése érdekében élnünk kell a Kárpátok konvenció adta lehetőségekkel. Fontos, hogy a következő években eredményeket tudjunk felmutatni ezen régiók együttműködéséről, kivált, ami a magyar közösségeket illeti. Nekünk, romániai magyaroknak aktívak kell legyünk a konvención belül, hiszen ez az egyezmény több magyar közösséget is összeköt a Kárpát-medencén belül” – mondta el beszédében Borbély.

 

 Ezt követően néhány javaslatot is megfogalmazott, amelyeket a végső szavazáson el is fogadtak. „Mindenekelőtt azt ajánlottam, hogy a Kárpátok Egyezményéhez tartozó minden egyes ország, a Lengyelországi parlament mintájára, parlamenti szinten hozzon létre bizonyos albizottságokat, amelyek kifejezetten a Kárpátok konvenciójára koncentráljanak. Emellett azon, a Winkler Gyula európai parlamenti képviselővel közösen tett javaslatunkat is elfogadták, hogy alakuljon meg egy Intergroup, az Európai Parlament mellett, amely a Konvenció célkitűzéseit erősíti és viszi előre, és amelyet részünkről Winkler Gyula képviselne” – tájékoztatott Borbély László.

 

Elmondta, fontosnak tartja, hogy a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet a Kárpátok egyezményéhez tartozó Csehországgal, Magyarországgal, Lengyelországgal, Szerbiával, Szlovákiával és Ukrajnával együtt erősítsük Kárpát-medencében, s a továbbiakban egyeztetni fognak arról, hogy ezen országok dolgozzanak ki egy olyan Kárpát-medencei stratégiát, amelyet az Európai Unió is elfogad.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.