Erőteljes ihletforrásnak bizonyult a létformák témakör –Megnyitották az V. Hargitai Szalont

2017.09.28. | területi hírek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Erőteljes ihletforrásnak bizonyult a létformák témakör –Megnyitották az V. Hargitai Szalont

A Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa szervezésében ötödik alkalommal is megrendezték szeptember 27-én a Hargitai Szalon című tárlatot a csíkszeredai Megyeháza Galériában. Idén létformák, művészi formák témakörben várták az alkotásokat.

A 43 képzőművésztől több mint félszáz beérkezett munkát Székedi Ferenc műkritikus méltatta. Köszöntőjében visszatekintett az elmúlt négy évre, amelyek során a káosz architektúrája, jelen és jelenlét, határok és menekült, majd együttélés témakörökben várták a térségben élő és innen elszármazott művészek alkotásait. Idén folytatva a filozofikus hívószavak sorát a képzőművészek létformák, művészi formák témában küldhettek be munkákat. „Hogyha az ember azt a kifejezést hallja, hogy létforma, akkor képzettségétől, ismereteitől függően más más dolgokra gondol. Amennyiben képzőművész és nemcsak az összefüggések keresésének kötelezte el magát, hanem az alkotás vágyával is rendelkezik, akkor bizonyára kapcsolatba került a létformákkal, és megpróbálja hozzáférhetővé tenni azokat saját szemléletén keresztül.” – fogalmazott Székedi Ferenc a méltatás során. A kiállítást Botár László nyitotta meg, az idei zsűri egyik tagjaként ismertette a díjazottak nevét: Fazakas Csaba és Elekes Gyula.

A legátfogóbb képzőművészeti vándorkiállítás október 16-ig tekinthető meg, majd tovább viszik Székelyudvarhelyre, Gyergyószárhegyre, jövőben pedig Magyarország néhány településén is bemutatják. A csíkszeredai kiállítást az Albert Kati és Szabó Zsolt Jazz Duo tette hangulatosabbá.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.