Winkler: Európa jövője a mi jövőnk is!

2014.03.15. | Hunyad , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler: Európa jövője a mi jövőnk is!

Hunyad megyében hagyományosan Piskin kezdődnek a március 15-ei ünnepségek. Szombaton délelőtt Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a római katolikus templomkertben található obeliszknél tartott ünnepi beszédében a felkészülés fontosságát hangsúlyozta: az egyéni és közösségi csaták megvívásához szükség van tudásra, párbeszédre, szakmai felkészültségre.

"Készülnünk kell az építkezésre és készülnünk kell a küzdelemre. A mindennapos harcokra, az egyéni, de a közösségi küzdelemre is. Amikor kell, választási harcra! Még alig két hónap van, és újabb politikai megmérettetés vár közösségünkre. Lehet mondani persze, hogy az unió messze van, Brüsszel távol esik a mindennapjainktól, de ha őszinték vagyunk magunkhoz, mindannyian tudjuk, nem lehet, nem is érdemes megkerülni. Ahogy már huszonöt esztendeje megtanultuk, az erdélyi magyar érdeket csak erdélyi magyar ember képviseli, az önkormányzatokban, országunk parlamentjében és Románia kormányában, amikor a kormányzati szerepvállalás feltételei teljesítettek. Hét éve azt is megtanultuk, hogy az erdélyi magyar emberek érdekképviselete akkor egész, ha az Európai Parlamentben is magunk által megválasztott erdélyi magyarok képviselik nemzeti közösségünket.  Európa itt van, Európa mi vagyunk, pontosan, ahogy 1848. március 15-én, a forradalom kezdete Európa tavaszát is jelentette. Ma újból egy európai tavasz kezdetét ünnepeljük. Éljünk hát jogainkkal, mutassuk meg 2014. május 25-én is, hogy itt vagyunk, véleményünk van, alakítani szeretnénk Európa jövőjét, hiszen az a mi jövőnk is!" – fogalmazott beszédében Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a magyar közösség egységének megtartása mellett érvelt, a nemzedéki, élethelyzetbeli, tájegységbeli különbségek mellett az erdélyi magyar közösségnek egy úton kell előre haladnia.

 

Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Piski polgármestere Emil Rîșteiu és Csáki Loránd, az RMDSZ Piski szervezetének elnöke. Az eseményt a helyi tanács delegációja is megtisztelte jelenlétével, de sokan érkeztek Déváról és az egész megye területéről is. Az ünnepi műsort a dévai Szivárvány nyugdíjas klub népdal kórusa mutatta be, ünnepi beszédet és áldást mondott Albert István Piski református lelkésze, majd koszorúzással ért véget a március 15-ei rendezvény Piskin.

 

A megemlékezések Déván folytatódnak, ahol 12 órától a Téglás Gábor Líceum aulájában ünnepi műsort és tematikus vetélkedőt tartanak, 14 órától a református temetőben elhelyezik a kegyelet virágait. Winkler Gyula szombaton délután Déván, Petrozsényban és Lupényban vesz részt március 15-ei ünnepségen.

 

Winkler Gyula teljes beszéde ITT olvasható.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.