Felavatták Fábián Ernő mellszobrát Kovásznán

2011.11.19. | magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Felavatták Fábián Ernő mellszobrát Kovásznán

fotó: Henning János

Több százan gyűltek össze Kovászna központi parkjában, hogy együtt emlékezzenek meg Fábián Ernőről, a tíz éve elhunyt közismert íróról. Az évforduló alkalmából mellszobrot állítottak a település neves szülöttjének, amelynek leleplezésére 2011. november 18-án, pénteken délután került sor.

Fábián Ernő (1934 – 2001) meghatározó alakja volt az erdélyi magyar közéletnek, könyvei, elemzései, kritikái maradandó érték az erdélyi magyarság számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, minthogy halálának tizedik évfordulóján nagyszámú tömeg, köztük a hazai politikai élet választott tisztségviselői és a Magyar Köztársaság képviselői is lerótták tiszteletüket.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a szoboravató ünnepség során egy olyan jegyzettel a kezében köszöntötte a jelenlévőket, amelyet még 1984 őszén, diákként vetett papírra és amelyre Fábián Ernő A példaadás erkölcse című könyvében talált rá. „Akkor találkoztam elsőként Fábián Ernővel, amikor  diákkoromban megvásároltam ezt a könyvét. Társaim is be akarták szerezni a művet, ám a könyvesboltban azt a választ kapták, hogy ilyen kiadvány soha nem is létezett. Ezt az egy példányt kézről kézre adtuk és az foglalkoztatott bennünket, vajon ki lehet az az ember, akinek szemléletétől ennyire félt az akkori hatalom” – emlékezett vissza az erdélyi magyar képviselő.  Sógor Csaba szerint ma is Fábián Ernőhöz hasonló széles látókörű, tettrekész emberekre van szükségünk, akik a példaadás erkölcsével hatni tudnak egy nemzet, egy közösség gondolkodására. Az EP-képviselő úgy véli, ennek a könyvnek ma is figyelemreméltó minden sora. Beszédét a szerző egy gondolatával zárta, amely szerint: a politikát nem az érdekeknek, hanem az érdekek fölé emelkedő igazságszeretetnek kellene irányítania.

Fábián Ernő szobra Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának keze munkáját dicséri, akit az író Naplójegyzetei segítették abban, hogy sokféle arcából megalkothassa a rá leginkább jellemzőt. Lőrincz Zsigmond, Kovászna város polgármestere megköszönte a támogatóknak, hogy Fábián Ernő tíz év után, immár végérvényesen „hazatérhetett”.

A szoboravató ünnepség egy emlékkonferenciával folytatódott, ahol az előadók személyes tapasztalatai révén a résztvevők közelebbről megismerhették Fábián Ernő munkásságát, szemléletét és törekvéseit.