Frunda: 1500 lejes kezdő fizetést a rezidens orvosoknak, tanároknak, bíráknak, közgazdászoknak!

2012.12.04. | Szociális , Parlamenti választások

Ezerötszáz lejre emelné a rezidens orvosok fizetését Frunda György marosvásárhelyi szenátor. A politikus szerint a pályakezdő fiatalok bérét jelentős mértékben növelni kell, ellenkező esetben nem lehet megállítani az elvándorlásukat, amely mára immár tömeges méreteket öltött. Frunda javaslatot terjesztett elő a rezidensek fizetésemeléséről, és úgy vélekedett, más szakterületeken – így a tanárok, bírák, közgazdászok, de a kiválóan képzett szakmunkások esetében is – hasonló intézkedésre van szükség.

„Az elmúlt négy év legnagyobb gondja az volt, hogy több százezer munkahelyet megszüntettek. Ez fájdalmasabb a fizetéscsökkentésnél, fájdalmasabb az ÁFA-növelésnél, mert munkahely nélkül nem lehet jobban élni – mondta Frunda György. – Új munkahelyek nélkül nem lehet nyugdíjt emelni, de új munkahelyek nélkül az embernek nincs biztonsága sem! Ezért az RMDSZ-nek is és nekem is a legfontosabb feladataim egyike, hogy olyan törvényeket indítványozzunk és fogadjunk el, amelyek új munkahelyeket hoznak létre, amelyek biztosítják a külföldi nagybefektetőknek és az itthoni kis- és középvállalatoknak, a szolgáltatóknak, hogy biztonságban dolgozzanak, és előrelátható adózás mellett profitot nyerjenek. Ha ezt megoldjuk, akkor növelni tudjuk a nyugdíjt is, növelni tudjuk a diákok ösztöndíját is, és létbiztonságot tudunk teremteni mindenkinek!”

Frunda György kijelentette: egyik fő célja az olyan törvények elfogadtatása, amely a fiatal egyetemi végzősök, a fiatal dolgozók itthonmaradását szolgálja. „Nagyon sok fiatal választott új hazát magának az utóbbi időben! Sajnos, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem végzősei közül többen dolgoznak immár Nyugat-Európában, mint idehaza. Ezek a fiatalok azért tanulnak, képezik magukat, hogy az itteni betegeket szolgálják, magyarokat és románokat egyaránt. Olyan körülményeket kell teremtenünk a számukra, hogy itthon akarjanak maradni! Ezért már javasoltam, hogy a rezidensek minimális fizetése 1500 lej legyen, és utána területről területre haladva el kell érni, hogy a tanárok, a bírák, a közgazdászok kezdő fizetése se legyen kevesebb 1500 lejnél. Ezzel egyidejűleg meg kell találni azt a megoldást, amelynek révén a fiatalok könnyen juthatnak lakáshoz. Ez a két elem, a jól megfizetett munkahely és a lakás ugyanis megteremti azt a hátteret, amely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy úgy érezzék: megéri nekik ide jövőt tervezni” – fogalmazott.