Gyermekközpontú oktatási rendszert szorgalmazó jogszabály-módosító javaslatcsomagot iktatott az RMDSZ

2018.12.04. | Oktatásügyek

Iktatta az RMDSZ parlamenti csoportja az oktatási törvényt számos pontban módosító javaslatcsomagját, amely a gyermekközpontú oktatásra fekteti a hangsúlyt, és az oktatási rendszer alulfinanszírozására nyújt megoldást. A tervezet többek között gyermekközpontú finanszírozást tesz lehetővé, képzési lehetőségeket biztosít a pedagógusok számára, rendezi a meleg ebéd programot a tanintézményekben, valamint szabályozza a délutáni oktatás rendszerét.

Az átfogó javaslatcsomagot szakemberekkel folytatott egyeztetéseket követően Kelemen Hunor szövetségi elnök, Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese és Novák Csaba Zoltán szenátor, oktatási ügyekért felelős szakpolitikus dolgozta ki.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a 2011-ben elfogadott tanügyi törvény számos pontján módosítottak az elmúlt években, azonban nem mindig a jó irányba. A Szövetség komoly konzultációsorozatot indított, és ennek alapján dolgozta ki az átfogó javaslatcsomagot, amely nemcsak a kisebbségek nyelvén zajló oktatást szabályzó előírásokra koncentrál, hanem a teljes romániai oktatási rendszert tenné gyermekközpontúbbá.

Kétszintű érettségit szorgalmaznak

Az RMDSZ módosító javaslata kétszintű érettségit vezetne be, ez más európai uniós országok mintájára megteremtené a lehetőséget arra, hogy legyen egy standard elvárásokra épülő, illetve egy emeltszintű érettségi.

Jelenleg csupán a diákok 50 százaléka szerepel sikeresen az érettségi vizsgákon, míg a másik fele nem teljesíti az elvárásokat. Amennyiben elfogadják módosító javaslatunkat, akkor megteremtenénk a kétszintes érettségit: a standard érettségin résztvevők egy átlagos, mondhatni, hogy könnyebb tételekből vizsgázhatnak, míg az emeltszintű érettségi nehezebb tételekből állna össze.  Azok a diákok, akik az utóbbin vesznek részt, számos kedvezményben részesülnének majd egyetemi