Ha ellenjelöltjeim vitatkoznak, nyerjek én - Sajtótájékoztatót tartott Eckstein-Kovács Péter

2012.05.21. | Kolozsvár , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A választási kampánynak Kolozsvárról kell szólnia, ellenjelöltjeimről azonban nem mondhatom el, hogy a kolozsváriakkal és azok problémáival foglalkoznának – fogalmazott mai sajtóértekezletén Eckstein-Kovács Péter. Az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjének meghívottja volt Bognár Zoltán elemző és Mihai Gotiu újságíró, elemző: velük együtt a Kolozsvár polgármesteri székére pályázók programját helyezte nagyító alá, de kitértek az egyre gyakrabban felszínre kerülő közvélemény-kutatásokra is.

„Minden kampány lényege, hogy a jelölt elmondja miért esélyes” – mondta a sajtótájékoztatón Bognár Zoltán, aki szerint a két kolozsvári magyar jelölt közül egyedül Eckstein-Kovács Péter esélyes, ugyanis az EMNP jelöltjének még programja sincs. „Az a problématérkép, amivel az EMNP eddig előállt, nem tekinthető programnak, és ez azt is jelzi, hogy Gergely Balázs nem gondolja komolyan, hogy Kolozsváron polgármester lehet” – hangsúlyozta Bognár. Szerinte, ahogy Klaus Johannis Szeben polgármestere tudott lenni, úgy Eckstein-Kovács Péter is Kolozsvár polgármester lehet, és erre eddig soha kedvezőbb alkalom nem volt. „Ezért fontos, hogy minden magyar az urnákhoz járuljon, és Eckstein-Kovács Péterre szavazzon” – fogalmazott Bognár.

Mihai Gotiu szerint az RMDSZ polgármesterjelöltje rendelkezik azokkal a jellemvonásokkal, amelyek meghatározzák az ideális jelöltet: közismert, független, erőteljes hatást gyakorol a közvéleményre, ezeket a jellemvonásokat pedig hűen tükrözik cselekedetei is. Mihai Gotiu rámutatott, hogy Eckstein-Kovács Péter nagy valószínűséggel számíthat a civil szféra képviselőinek szavazataira is, hiszen a civil élet, a független kultúra elismert pártfogója, és itt gondolhatunk a kolozsvári Ecsetgyár támogatására vagy a Verespatakkal kapcsolatos álláspontjára.

A politikai elemző párhuzamot vont Emil Boc programjával, amelynek gerincét a jelölt kolozsvári „megvalósításai” képezik. Ezek között fellelhető a 8 év alatt megépített 54 kilométeres autópálya, az aszfaltozott utak, a játszóterek, amelyek az újságíró szerint 1 millió euroba, azaz a normál ár háromszorosába kerültek. Mihai Goţiu szerint az eredmények felsorolását nem lehet választási programnak nevezni, és ezek nem „szállíthatják” a Demokrata Liberális Párt jelöltjének a polgármesteri szék elnyeréséhez szükséges szavazatokat. Marius Nicoară programjáról szólva Gotiu úgy vélekedett, ez Emil Boc „ajánlatához” viszonyítva mindenképpen jobban strukturált, de ez tartalmazza a leglehetetlenebb választási ígéretet is: a kolozsvári Disneylandet. Mihai Goţiu úgy fogalmazott Nicoară és Eckstein elképzelései két amerikai városhoz, Detroithoz és Bostonhoz hasonlíthatók: míg előbbi az egyoldalú fejlődést jeleníti meg, az utóbbi a gazdasági és egyetemi központ fejlesztését helyezi előtérbe.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is: úgy tűnik, Emil Boc és Marius Nicoară kerülik az RMDSZ polgármesterjelöltjével való egyenes konfrontációt, ennek ellenére Eckstein-Kovács Péter szerint mindegyik jelöltnek meg kell jelennie a közvélemény előtt, vállalnia kell a vitákban való részvételt, és beszélnie kell programjáról, ígéreteiről. A sajtótájékoztatón meghívott elemzők fontosnak tartanák a jelöltek nyilvános vitáját, ám Emil Boc kizárta annak lehetőségét, hogy ezen a héten hasonló eseményre sor kerüljön. Ezzel szemben kedden, május 22-én Eckstein-Kovács Péter és Marius Nicoară a Transilvania Live televízió választási műsorban ütköztetik programjaikat.

Eckstein-Kovács Péter kitért a világhálón megjelenő közvélemény-kutatások hitelességének kérdésére. Mint ahogy ezzel kapcsolatos közleményében is fogalmazott, hangsúlyozta: ezekkel minden megalapozottság nélkül manipulálni kívánják a közvéleményt.

Végül, a Bajnokok Ligájának hétvégi döntőjére utalva, megjegyezte: „Ahogyan Messi és Ronaldo rivalizált és Drogba nyert, úgy vitatkozzon Nicoară és Boc, és nyerjek én.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.