Hegedüs Csilla: a kultúra és az örökségvédelem is lehet a fejlődés motorja

2014.09.25. | Kultúra , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: a kultúra és az örökségvédelem is lehet a fejlődés motorja

A kultúra nem pusztán forrásfelélő tényező, hanem kulcsfontosságú szereplő lehet a fenntartható fejlődésben, a társadalmi kohézióban és a versenyképesség javításában. Az Európa 2020 stratégia módosítása során ezt kell kiemelni” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ államtitkára szeptember 24-én Torinóban, ahol Románia Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériuma képviseletében vett részt az európai uniós tagországok kulturális és audiovizuális tárcavezetőinek informális tanácskozásán.

Az Európai Unió soros olasz elnöksége által szervezett rendezvényen azokat a lehetőségeket tekintették át a jelenlévők, amelyekkel a kultúra segítheti az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek elérését.

 

Hegedüs Csilla felszólalásában kifejtette: az Európa 2020 a válságkezelésről, a gazdasági növekedés beindításáról és a munkahelyteremtésről szól. Rámutatott, a kultúra és a kreatív iparágak máris bizonyították, képesek hozzájárulni a vállalkozások fejlesztéséhez és a munkahelyteremtéshez.

 

Ugyanez érvényes a kulturális örökségre is, amely alapvető forrása lehet az innovációnak, a városok revitalizációjának és a szociális kohéziónak is. Egy új szerzői jogi és audiovizuális keretszabályozás kidolgozása, valamint a kulturális javak digitalizálása elengedhetetlen lenne” – hangsúlyozta az államtitkár.

 

Hegedüs Csilla elmondta, bár a műemlékek helyreállítása és hasznosítása tagállami hatáskör, a kulturális örökség az EU művelődési politikájának egyik sarokköve kellene, hogy legyen, hiszen az a közös európai értékek egyik őrzője, valamint fontos tényező a fenntartható fejlődésben.

 

Az államtitkár beszédében kiemelte a digitalizáció fontosságát is. Úgy vélte, ennek nem csupán a kulturális örökség hosszú távú hasznosításában van szerepe, hanem az értékek népszerűsítésében is a fiatalok körében. Az ifjúságot jobban vonzzák az új technológiák, akár a virtuális múzeumi séták is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.