Hegedüs Csilla, a kulturális minisztérium államtitkárának nyilatkozata a Román Kulturális Alap által közzétett pályázati eredményeket illetően (AUDIÓ)

2014.04.10. | Kultúra , Pályázatok

Fotó: Kocsis-B. János

A Román Kulturális Alap (AFCN) tegnap közzétett eredményei nagy felháborodást keltettek a kulturális civil szervezetek és intézmények körében. A felháborodást jogosnak véljük, hisz úgy látjuk értékes, közösségünk számára fontos programok nem részesültek támogatásban.

Sajnos ez nem meglepő, hiszen gyakorlattá vált az, hogy a minket érintő kérdésekben mások döntenek nélkülünk. Amikor a tárcát nem RMDSZ-es politikus vezette jóformán kizárták a támogatottak köréből a kisebbségi kulturális szervezeteket. A pályázatok elbírálását március elején kinevezett elbíráló bizottságok végezték akkor, amikor az RMDSZ még ellenzékben volt.  A döntések utólagos megváltoztatását a törvényes előírások nem engedik.

A következő hetekben új igazgatót nevezünk ki a Román Kulturális Alap élére. Az a célunk, hogy az új vezetőség és kuratóriumok értékelvű, a kisebbségi kulturális programokat is támogató döntéseket hozzanak az elkövetkezőkben meghirdetett pályázatok elbírálása során.

Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyar kultúra ennél többet érdemel, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a közösségünk számára fontos kulturális programokat a jövőben is támogassuk, ahogy az elmúlt mandátumban is tettük, 2010 és 2012 között, amikor a kulturális tárcát Kelemen Hunor vezette.

Bukarest, 2014. április 10., csütörtök

Hanganyag: