Hegedüs Csilla: az RMDSZ céljait az erdélyi magyarok fogalmazzák meg - Bemutatkoztak a Szövetség Arad megyei jelöltjei

2012.05.13. | Önkormányzati választások , Arad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: az RMDSZ céljait az erdélyi magyarok fogalmazzák meg - Bemutatkoztak a Szövetség Arad megyei jelöltjei

Erős és felkészült önkormányzati képviselet jelenítette meg az elmúlt években az Arad megyei magyarság érdekeit, és cselekedett akarata érvényre juttatásáért. Most sincs ez másképp: felkészült, többszörösen bizonyított jelöltek vállalkoznak arra, hogy az elkövetkező négy évben tovább érvényesítsék az itt élő magyarok céljait, az eddig elért eredmények tárát továbbiakkal gazdagítsák – jelentette ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális kérdésekért felelős főtitkárhelyettese a Szövetség aradi kampányindító rendezvényén.

Hegedüs hangsúlyozta: Erdély bármely régiójához hasonlóan Aradon is olyan sikereket ért el a Szövetség, amelyek teljesebbé, gazdagabbá tették az ott élő magyarok életét. „Csak itt Aradon elég a kiszabadított Szabadság-szoborra, a felújított és kibővített Csíky Gergely Főgimnáziumra vagy a létrehozott Aradi Kamaraszínházra gondolnunk, és tudjuk, munkánk nem volt hiábavaló. De ugyanezt erősítik meg bennünk Erdély-szerte elért megvalósításaink: például a Sapientia EMTE akkreditálása, több, mint száz műemlék felújítása, a magyarlakta települések infrastruktúrájának fejlesztése, és a sort folytathatnánk” – hívta fel az egybegyűltek figyelmét a Szövetség politikusa. Hegedüs azt mondta, az RMDSZ a továbbiakban is úgy kíván dolgozni, mint ahogy tette eddig is: együtt az erdélyi magyarokkal, velük folyamatosan konzultálva, együttműködve. „További céljainkat, feladatainkat 300.000 erdélyi magyar fogalmazta meg számunkra az Erdélyi Konzultáció során. Tudjuk, mi a dolgunk, és tesszük azt ezután is: Aradon bővítenünk kell a kisebbségi jogokat, fejlesztenünk kell az anyanyelvű oktatást. Ezt kérik tőlünk az itt élő magyarok, ezért fogunk cselekedni” – mutatott rá a főtitkárhelyettes. Hozzátette: most jóval nehezebb helyzetben van a romániai magyarság, hiszen sorsáról mások döntenek. Az új kormány első lépései igen aggasztóak a nemzeti kisebbségek számára: olyan választási törvény elfogadása, amely ellehetetleníti a szórványban élő magyarok parlamenti képviseletét, eredeti tartalmától megfosztott kisebbségi törvény napirendre tűzése, a MOGYE-határozat visszavonása. „Június 10-én el kell mennünk szavazni, hogy gátat szabjunk a kisebbség-ellenes intézkedéseknek, véget vessünk a nacionalista retorikának. Egységeseknek, szolidárisaknak kell lennünk, hiszen minden magyar számít!” – összegzett Hegedüs Csilla.

Bognár Levente alpolgármester, a Szövetség aradi polgármesterjelöltje szerint olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek által minden aradi magyar otthon érezheti magát a városban. “Ezt közösen sikerült megvalósítanunk és fontos, hogy együtt vigyük tovább a jövőnkért kifejtett munkát. Közel félezer megyei jelöltünk is ebben a szellemiségben kíván dolgozni a magyar közösségért” – mondta a politikus.

Faragó Péter, parlamenti képviselő, megyei tanácselnökjelölt az önkormányzati jelenlét fontosságára hívta fel a figyelmet. „A magyarok lakta településeket nekünk kell vezetnünk, mert csak akkor tudunk olyan barátságos, élhető légkört kialakítani magunk számára, ahol az aradi magyarság jól érzi magát szülőföldjén, biztos megélhetése van, büszkén használhatja anyanyelvét és erős közösségekbe kovácsolódva a közös jövőnket építi.”


RMDSZ: nemzedékről nemzedékre örökítjük át kultúránkat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindig is kiemelten támogatta kultúránk megőrzését, anyanyelvünk ápolását, értékeink nemzedékről nemzedékre való átörökítését – jelentette ki Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes szombaton az Arad megyei Simonyifalván, ahol részt vett az immár ötödik alkalommal megszervezett nemzetközi szavalóversenyen. Az I-VIII. osztályos diákok vetélkedőjén a Szövetség politikusa úgy fogalmazott: „Az elkövetkezőkben is támogatnunk kell, és támogatni fogjuk azt, hogy gyermekeink megismerjék kultúránkat, szeressék és megbecsüljék irodalmunkat, nagy íróink, költőink mindig lenyűgöző műveit.”

Az eseményen jelen voltak a Szövetség helyi önkormányzati jelöltjei is, akiknek további támogatása Hegedüs Csilla szerint igen fontos. „A simonyifalvi magyaroknak bízniuk kell bennük, hiszen a töretlen bizalom, az egymásba vetett hit vezethet újabb sikerekhez, csak együtt, összefogva érhetünk el újabb és újabb eredményeket” – hangsúlyozta a Szövetség politikusa.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.