Hegedüs Csilla: Mindig új célokért kell dolgoznunk!

2014.03.15. | Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: Mindig új célokért kell dolgoznunk!

Hegedüs Csilla kulturális főtitkárhelyettes, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje szombaton a délelőtti órákban a Fehér megyei Magyarlapádon, délután, pedig Zilahon ünnepelt az egybegyűltekkel.    

"Szabadon, magyarul! 


Március 15. a magyarok szabadságának ünnepe. Nem csak a 48-as forradalomé, de a 89-esé és a 90-es vásárhelyi tüntetésé is. Egyszerre tanít és emlékeztet. Tanít arra, hogy a szabadság a legnagyobb kincsünk, és emlékeztet arra, hogy milyen könnyen veszélybe kerülhet, hogy mi mindent elveszíthetünk, ha nem vigyázunk közösségi jogainkra. 


Számunkra, az erdélyi magyar nők számára, nagyon fontos a kivívott szabadságunk.
A szabadságért azonban nem csupán küzdeni kell, a szabadságunkkal élnünk kell. 25 éve ezt is folyamatosan tanuljuk, gyakoroljuk. Ami tegnap elérhetetlennek tűnt, mára már megvalósult, gondoljunk csak iskoláinkra, ahol gyermekeink magyarul tanulnak, felújított templomainkra, emberibb életkörülményeinkre. Azonban, ha nem tűzünk ki új célokat magunk elé, az elért eredmények is veszélybe kerülhetnek. 


Ugyanakkor, el kell fogadtatnunk mindenkivel, aki körülöttünk él, hogy az erdélyi magyarság jogai, törekvései, nem hogy bántják, hanem erősítik Európához való tartozásunkat. Nekünk, az RMDSZ politikusainak az is a dolgunk, hogy megtanítsuk a többséget arra, hogy nem ellenük, hanem magunkért akarunk szabadok lenni. És tanuljuk meg mi magunk is, hogy nem lehet elégedetten hátradőlni: mindig új célokért kell dolgoznunk. 


Szabadok ma az erdélyi magyar nők? Szabadon dönthetnek sorsuk felől, úgy nevelhetik, taníthatják gyermekeiket, hogy közben nem kell hátuk mögé nézniük, hogy vajon ki hallja azt, hogy mit mondanak gyermekeiknek történelmünkről, kultúránkról. Nagyot változott a világ, ma már szabadon mesélhetek a lányomnak múltunkról, hagyományainkról, értékeinkről. 


Igen, az erdélyi magyarság ma már szabad. Ünnepeink ugyan nem hivatalosak, de már hivatalosan elismertek. Nemzeti szimbólumaink használatát törvény szavatolja, de azt is tapasztaljuk, hogy ez nem mindenki számára magától értetődő. Másképp kezelik a jogainkat ott, ahol a magyarság tömbben él, másképp az interetnikus környezetben és másképp a szórványban. Nekünk, azonban az a dolgunk, hogy minden magyar ember érezze azt, hogy a mi közösségünk része, biztonságban élhet itthon. Az RMDSZ számára a magyar közösség biztonsága a legfontosabb. A magyar emberek azt várják tőlünk, hogy védjük meg és bővítsük jogainkat, hogy képviseljük és érvényesítsük a magyar emberek érdekét és akaratát: Erdélyben, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben is. Az önkormányzati és parlamenti jelenlétünk mellett fontos, hogy a román kormányban és az európai parlamentben is ott legyünk, azért, hogy mindenhol tudjunk a jogainkért kiállni, ahol rólunk döntenek. Azt akarjuk, hogy jobb és szabadabb életet tudjunk biztosítani minden romániai magyarnak. Azt akarjuk, hogy gyermekeinknek itthon otthont teremtsünk. Ezért küzdünk, ezért harcolunk. 25 éve, együtt."

Hanganyag:
Interjú Hegedüs Csillával


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.