Hiánypótló programokat helyez előtérbe a KAT

2012.05.02. | Kulturális Autonómia Tanács

Hiánypótló programokat helyez előtérbe a KAT

A Kulturális Autonómia Tanács (KAT) azokat a pontosan megfogalmazott, több megyére kiterjedő, konkrét programokat helyezi előtérbe, amelyek létező igényt, hiányosságot pótolnak – jelentette ki szerdán Kolozsváron Székely István, a testület elnöke, az RMDSZ főtitkárhelyettese.

Székely példaként említett néhány olyan programot, amelyet az elmúlt napokban megalakuló KAT-elnökség kiemeltként határozott meg. „A középfokú oktatás terén fontos az oktatási hálózat fenntarthatóságának közép- és hosszú távú előreszámítása a legújabb népszámlálási adatok alapján, hiszen minden egyes magyar gyermekről tudnunk kell, hol, milyen intézményben, milyen körülmények között tud anyanyelvén tanulni. Ugyanakkor ki kell egészíteni a szórványkollégiumok rendszerét, és segíteni kell hálózatba való integrálódásukat” – fogalmazott. Elmondta továbbá, hogy prioritást élvez egy olyan kooperációs felület létrehozása, amelyben az egyetemek képviselői össze tudják hangolni intézményeik felsőoktatási kínálatát. „Fontos, hogy az egyetemi vezetők munkáját olyan szakemberek bevonásával segítsük, akik a kérdést elsősorban a demográfiai folyamatok és munkaerőpiac elvárásai szempontjából közelítik meg” – mutatott rá Székely István.

Közművelődés területén fontos program a magyar házak hálózatba integrálásának elősegítése, valamint egy olyan programkínálat összeállítása, amely megkönnyíti a magyar napok megszervezését. A KAT elnöke kifejtette, hogy a közgyűjtemények terén folyamatban van a modern és kortárs képzőművészeti közgyűjtemény, valamint az ehhez kapcsolódó galériahálózat létrehozása. „Az elnökség javasolni fogja a szaktestületnek az erdélyi gyűjtőkönyvtár létrehozását, amely elsősorban az 1989 utáni időszak magyar kiadványaira összpontosítana. E mellett fontos a tájházak, emlékházak, és helytörténeti kiállítások hálózatba szervezése, bevonásuk a turisztikai útvonalakba” – számolt be Székely István, aki hozzátette, hogy a lista nyitott, az elkövetkező időben össze szeretnék gyűjteni, és szeretnék megvalósítani azokat az értékelvű elképzeléseket, amelyek elsősorban adminisztratív döntések hiányában akadtak el.

Székely beszámolt arról is, hogy a Kulturális Autonómia Tanács elnöksége alakuló ülésén áttekintette az öt szakbizottságba bejelentkezett tagok névsorát, és döntött a bizottságok összehívásának időpontjairól. Ennek értelmében május folyamán a felsőoktatási és tudományos, valamint a közoktatási szakbizottságok összehívására kerül sor.

A szakbizottságok feladata a területükre vonatkozó problémakatalógus összeállítása, valamint a beazonosított témákra konkrét programok kidolgozása lesz.