Ilyés Gyula: az új közbeszerzési törvény remélhetőleg felgyorsítja a közmunkák kivitelezését

2016.02.23. | Infrastuktúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ilyés Gyula: az új közbeszerzési törvény remélhetőleg felgyorsítja a közmunkák kivitelezését

Fotó: www.szatmar.ro

„Míg az érvényben lévő közbeszerzési jogszabály egy törvényben szabályozza a közbeszerzéseket, a közberuházások és a közszolgáltatások koncesszióját, az ágazati közbeszerzéseket, valamint az óvások rendszerét, az új közbeszerzési törvénycsomag-kezdeményezés négy különálló törvénytervezetben választja szét ezeket, így könnyebbé téve az alkalmazhatóságot. Fontos lenne, hogy a négy törvény egyszerre lépjen hatályba, különben a régi érvénytelenítésével joghézag keletkezik, ami egy ideig komolyan megzavarja vagy késlelteti az engedélyeztetési folyamatokat” – fogalmazta meg az új közbeszerzési törvénycsomag-kezdeményezés buktatóját Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke. Mint február 23-án, kedden a helyi közösségeket leginkább érintő változáshoz fűzött reményéről elmondta: abban bízik, hogy a leendő kormányhatározatban megszabottak lerövidítik és leegyszerűsítik a közbeszerzési procedúrákat, meggyorsítva így a közmunkák kivitelezését, megvalósításait.

A törvénytervezet rendelkezései csak bizonyos értékek feletti közbeszerzésekre alkalmazandók, de ezek meghaladják az önkormányzati közbeszerzések értékeinek legnagyobb részét.

Tulajdonképpen a jelenlegi törvénytervezet részletei nem is érdekesek az önkormányzatok számára, vagy csak elvi szinten azok, hiszen minden számukra fontos eljárás a majdani kormányhatározatban lesz megszabva” – magyarázta az önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök. Rámutatott, csak a törvény alkalmazási normáiban lesznek megszabva a procedúrák, amelyeket kormányhatározattal hagynak jóvá, azaz: az önkormányzatok és más intézmények közbeszerezéseinek 80–100 százalékát bármikor módosítható módszerek szerint lehet lebonyolítani – beleértve az európai uniós finanszírozásokét is, amelyek nem haladják túl az 5.186.000 eurót –, ez pedig ingoványos talajra tereli a majdani procedurális folyamatokat. „Az önkormányzatok számára itt a legnagyobb kérdés az, hogyan lehet egy törvényhez mellékelt alkalmazási normákkal olyasmit szabályozni, amelyekre nem vonatkozik a törvény?” – tette hozzá Ilyés Gyula.

A kezdeményezés pozitívumaira kitérve, a Szövetség ügyvezető alelnöke elmondta: jelentős módosítás lehet, hogy a legjobb ár – legjobb minőség szempontot is figyelembe lehet venni majd a versenytárgyalások elbírálásánál, bár ez nem zárja ki, hogy végül mégiscsak a legkisebb árat ajánló céget kelljen kiválasztani. „Ugyanakkor a törvénytervezet-csomag lehetővé tenné két vagy több önkormányzat közös közbeszerzését, kitér a szakemberek képzésére, az önálló szakmaként való elismerésre, kiemeli a közbeszerzések alól a közintézményeknek vagy a közérdekű vállalatoknak odaítélt szerződéseket” – összegezett Ilyés Gyula.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.