Indul a jelentkezés az iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsgára

2016.09.14. | Oktatásügyek
 • Betűméret
  nagyítás
 • Elküldöm e-mailben
 • Kinyomtatom

 • Megosztom:
 • Share


Indul a jelentkezés az iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsgára

Miniszteri rendelettel hagyta jóvá az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium az iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsgák módszertanát. A tanév elején tett miniszteri bejelentés értelmében a módszertan a vizsgák tartalmi lebonyolításának részleteit tartalmazza, valamint felsorolja a jelentkezési feltételeket. A versenyvizsga országos és helyi szakaszból áll – ismertette Király András, az RMDSZ kisebbségi oktatásért felelős államtitkára.

A módszertanhoz tartozó versenykalendárium értelmében a beiratkozás szeptember 13. és október 2. között zajlik, október 12-én pedig megtartják az írásbeli vizsgát is, amely a menedzseri képességeket méri fel. A második szakasz, a megyei tanfelügyelőségek szervezésében, további két vizsgából áll: az önéletrajzban foglaltak kiértékelése, valamint a jelölt iskolafejlesztési, cselekvési tervének, illetve menedzseri tervezetének bemutatása a megyei bizottság és a minisztériumi küldöttek jelenlétében.

A magyar, illetve más nemzeti kisebbségek iskolái esetében a pályázónak dokumentumokkal kell igazolnia a tanítási nyelv ismeretét. A több tagozatos iskolák esetében az igazgatók egyikének szintén iratokkal kell igazolnia, hogy ismeri azon kisebbség nyelvét, amelyen az oktatás folyik.  A módszertan értelmében a magyar tannyelvű, illetve a több tagozatos iskolák esetében az igazgatói és aligazgatói versenyvizsgára jelentkezőknek rendelkezniük kell az RMDSZ megyei vezetőségének jóváhagyásával, más kisebbségek esetében pedig a kisebbségeket képviselő parlamenti csoportnak kell jóváhagynia a pályázó jelentkezését.

Király András elmondta, az anyanyelvismeret tanúsítására elfogadják a tanulmányi oklevelet a szaknyelv feltüntetésével, a tanári kinevezést a tanítási nyelv feltüntetésével, a nyelvvizsgát, illetve az RMDSZ megyei szervezetei által kibocsátott igazolást.

A vizsgabizottság tagjai közzé két személyt a helyi önkormányzat nevesít, valamint a szülői bizottság részéről is részt vehet megfigyelőként egy erre kijelölt személy. Az egyházi iskolák képviselője szintén megfigyelői státussal lehet jelen a vizsgákon.

A pályázóknak az alábbi feltételeket kell teljesíteniük:

 • felsőfokú végzettséggel rendelkezik;
 • tagja az országos, oktatásért felelős szakértői testületnek;
 • címzetes tanár a közoktatási rendszerben, és legalább kettes fokozati vizsgával vagy doktori címmel rendelkezik;
 • az utóbbi négy tanévben „nagyon jó” minősítést ért el az év végi kiértékeléseken;
 • az utóbbi négy évben nem indult fegyelmi eljárás ellene;
 • nincs jogerős büntetőperes végzés ellene;
 • egészségügyi szempontból is megfelel a tisztség betöltésének.

Az eredményeket november 18-án közlik, fellebbezésre november 21-23. között lesz lehetőség. Az óvások elbírálására, illetve a végleges eredmények kifüggesztésére november 24. és december 9. között kerül sor – ezeket december 16-án érvényesíti a megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsa, és továbbítja a szaktárcának. 

 
 
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.