IV. Hunyadi Reneszánsz fesztivál Vajdahunyadon

2011.12.11. | Hunyad , Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


IV. Hunyadi Reneszánsz fesztivál Vajdahunyadon

Van egy fesztivál Vajdahunyadon ami eltér minden mástól, a Hunyadi Reneszánsz. Idén negyedik alkalommal került megrendezésre az az esemény, amelynek kezdeményezői a kezdetektől fogva az óvoda és az iskola lelkes pedagógusai.

Kiss Mihály András aligazgató pár évvel ezelőtt fogalmazta meg azt a gondolatot, hogy „annyi reneszánsz fesztivál van mindenhol, miért ne szerveznénk mi is egyet, hiszen nem számít, hogy kevesen vagyunk. Ha mindenki megérzi ennek az együtt cselekvésnek varázsát megmutathatjuk, hogy igenis a kevés is lehet nagyon sok”. Ez így is történt.

A csütörtök esti előadást, amelyre a Corvin Mátyás Kollégium ebédlőjében került sor, a dévai Sigismund Toduță Zenelíceum rendkívül tehetséges diákjainak kamarazene előadása nyitotta meg Babos Aranka tanárnő irányításával. Ezt követően 100 gyerek lépett színpadra, ami természetesen teltházat eredményezett.
 
Az óvoda összes csoportja és az iskola I-VIII osztályos diákjai, pedagógusaik irányításával, egy-egy színdarabbal, tánccal, reneszánsz ruhába öltözve mutatták meg, hogy milyen ügyes apródjai vannak Mátyás Királynak. A fesztivált az EMKE és a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács is felkarolta, valamint a Communitas Alapítvány és az RMDSZ Vajdahunyadi Szervezete támogatta. A rendezvényen részt vett Ferenczi István aki nemcsak szülői minőségében, hanem az RMDSZ Vajdahunyadi Szervezetének politikai alelnökeként volt jelen.

Az első nap sikerét követően pénteken, a vajdahunyadi Magyar Házban kézműves foglalkozásokra és történelmi vetélkedőkre is sor került. Az óvodás és kisiskolás gyerekek pókhálót készítettek, gyöngyöt fűztek, kastély makettet készítettek kartonból, festettek, színeztek, karácsonyi képeslapokat készítettek.

Az V-VIII. osztályos diákok Doboly Beatrix által összeállított vetélkedőn mérték össze tudásukat reneszánsz irodalom, -történelem, -zene, -képzőművészet, reneszánsz illemtan és a reformáció témakörében. A zsűri elnöke Fazakas Tibor festőművész, nyugdíjas tanár volt, aki nagyra értékelte a gyerekek megjelenését. Az első helyezetet Mátyás Király Lustái csapata nyerte, második helyezést Csengettyűs Udvari Bolondok kapták és a harmadik helyre Mátyás király Borivói kerültek. Természetesen minden gyerek e nap nyertesének számít, hiszen emléklapokat, csokoládét és kalácsot kaptak, valamint az eredményből kitűnt, hogy alaposan felkészültek a meghirdetett témakörből, bibliográfiából. Fegyelmezetten, komolyan dolgoztak, jót mulatva játszottak és remélhetőleg közösséghez tartozásukban, magyarságtudatban, önértékelésükben is gyarapodtak.

Nem utolsó sorban meg kell említenünk mindazokat a pedagógusokat, akik nélkül ez a kiváló és egyre színvonalasabb fesztivál nem valósulhatott volna meg. Főszervező Kis Mihály András aligazgató, óvónők Kun Kríza Ilona, Mindrean Tünde, Pál Judit, tanítónők Bárány Enikő, Bíró Czeczilia és Pampu Anna, valamint tanárok Babos Csaba, Doboly Beatrix és Gherghina Rozália.

Valóban nem a létszám számít, hanem mindenekfelett a lélek, a meggyőződés és az elhivatottság.