Kampány az egészségért

2012.11.21. | Parlamenti választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kampány az egészségért

Lányok, asszonyok töltötték meg a nagyszalontai Magyar Ház kistermét szerda délután, amikor Pető Csilla képviselő meghívására dr. Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász főorvos tartott érdekes és tanulságos előadást.

Megdöbbentő adatokkal nyitotta meg a találkozót Pető Csilla képviselőasszony: Románia az európai országokban első helyen áll a méhnyakrák megbetegedések rangsorában, ráadásul – mint később a doktornő szavaiból kiderült – országon belül Bihar megye is az „előkelő” ötödik helyen áll, vagyis a betegség szempontjából igen elkeserítő a helyzet. Ezért nagyon fontos, hogy minél több nő értesüljön arról az uniós támogatási lehetőségről, melynek keretében ingyenes szűrővizsgálatra jelentkezhet a veszélyeztetett, 25-64 év közötti korcsoport.

Dr. Laczikó Szidónia mindenek előtt arról beszélt a hallgatóságnak, hogy méhnyakrák igen alattomos betegség, semmilyen tünet nem figyelmeztet a kialakulására, így a szűrés az egyetlen lehetőség, hogy még idejében kezelni tudják. Okozója a humánpapilóma vírus, mellyel szinte minden nő megfertőződik élete során, de az esetek többségében a szervezet legyőzi, csupán egy százalék azon nők száma, akiknél a fertőzés – tíz, tizenöt esztendő alatt – rákbetegséggé fejlődik. Ez az évtized az az időszak, amikor nyom nélkül gyógyítható a kór, de ahhoz, hogy a kezelést megkezdjék, mindenek előtt fel kell ismerni a bajt. Erre jó a szűrővizsgálat, melynek során kiderül, ha a nő a veszélyeztetett csoportba tartozik. Aki ilyenkor elkezdi a kezelést, annál már ki sem alakul a rákos megbetegedés. A szűrés most ingyenesen elérhető. A program öt éven át fut, ezalatt minden nő egyszer vehet részt az ellenőrzésen. Az első lépés egy családorvosi, speciális küldőpapír. Megtudtuk, Nagyszalontán több családorvos kérte már a szükséges szerződést a Betegbiztosító Pénztárral, amint a jóváhagyásuk megérkezik, akkor élhetnek a hajdúvárosban élők az uniós lehetőséggel. Maga a mintavétel egy fájdalommentes, pár perces művelet, a vizsgálatot laboratóriumban végzik, az eredmény a családorvoshoz érkezik. Amennyiben a szűrés pozitív, akkor a páciensre további kivizsgálás vár, a fertőzés stádiumának és mértékének megállapítására, a kezelés elkezdése érdekében. A doktornő, aki maga is rendszeresen fogad betegeket szalontai rendelőjében, mindenkit arra bíztatott, jelentkezzen a szűrővizsgálatra, mert általa elkerülhet egy nagyon kellemetlen, sok szenvedéssel járó, s bizony kis túlélési eséllyel kecsegtető komoly megbetegedést.

A találkozón értékes információk hangoztak el a fiatal, gyermekvállalás előtt álló nőknek és a változó korba lépők számára is, a hallgatóság érdeklődéssel figyelt, kérdéseit is feltette a doktornőnek, sokan máris elhatározták, felkeresik kabinetében, és segítségét kérik.   

Búcsúzóban többen léptek Pető Csillához köszönettel, mondván, örvendenek, hogy a képviselőasszony felvállalta a nők ügyét, és figyel az informálásukra is, egyszersmind kérve, tegye rendszeressé az ehhez hasonló délutánokat. Válaszában Pető Csilla biztosította a jelen lévőket, hogy mint az elmúlt évek során, úgy a jövőben is kiemelten figyelni fog a gyengébb nem gondjaira, segítve őket az élet bármely területén, legyen az érdekképviselet, munkahely-gondok vagy egészségügyi probléma.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.