KAT: fókuszban a magyarság

2012.04.16. | Kulturális Autonómia Tanács

KAT: fókuszban a magyarság

A Kulturális Autonómia Tanács (KAT) nagy hangsúlyt fektet a magyar társadalom számára fontos programok beindítására. Össze kell gyűjtenünk azokat az önszerveződéssel kapcsolatos elképzeléseket, amelyek az elmúlt években elakadtak, és ezeket kell sikerre vinnünk.

Ebben kérjük a civil társadalom és az egyházak partnerségét, és természetesen azon személyekét, akik RMDSZ küldöttként vannak jelen a KAT testületében, de elsősorban egy-egy szakterület kiváló ismerői, tekintélyes szakemberei: kulturális, oktatási intézmények vagy civil szervezetek vezető tisztségviselői – nyilatkozta ma, április 16-án Kolozsváron Székely István, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke, a Szövetség főtitkárhelyettese.

Székely kiemelt néhány olyan programot, amelyek véleménye szerint meghatározóak az erdélyi magyar társadalom számára. Ilyen az utolsó népszámlálás adataiból kiinduló közép- és hosszú távú középiskolai oktatási fejlesztési stratégia vagy az egyetemek felsőoktatási kínálatának szakok szerinti, valamint regionális összehangolása, az ehhez kapcsolódó kutatás jövőjének kérdése. Hasonlóképpen prioritást élvez a közművelődési és művészeti intézmények, a magyar házak tevékenységének Erdély-szintű összehangolása, hálózatként való működtetése, ugyanakkor napirendre kell tűzni a széttöredezett magyar nyelvű tájékoztatásból fakadó gondok orvoslásának lehetőségeit, de ugyanúgy cél az erdélyi magyar képzőművészeti közgyűjtemény, az erdélyi gyűjtőkönyvtár létrehozása, valamint épített örökségünk, természeti kincseink minél teljesebb bekapcsolása a turizmusba. „Újra kell gondolni a támogatási rendszer kérdését is, hiszen ezekhez a programokhoz nem csak adminisztratív döntéseket, hanem forrásokat is kell rendelni” – mutatott rá a KAT elnöke.