Kelemen Hunor a MÁÉRT ülésén: nem engedtünk az elmúlt évben sem a magyar oktatást érintő kérdésekben!

2018.11.16. | Aktuálpolitika

A közbirtokossági tulajdonjogok támadása veszélyes precedenst teremthet Romániában. Ha ezt az utat ma megnyitják, olyan folyamat indul el, amelynek nem tudjuk, hogyan fogunk gátat vetni – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki ülésén, Budapesten.

Az RMDSZ elnöke tájékoztatójában rámutatott: bár a közbirtokosságok tulajdonjogi rendszerének tisztázása a kétezres évek elején lezárult, 2018-ban, 17 évvel később az állam arra hivatkozva kér perújrafelvételt, hogy új, az 1920-1930-as évekből származó bejegyzéseket fedezett fel. „Ha mondjuk az ozsdolai közbirtokosságnál sikerül egy 2002-es évek birtokba helyezését felülbírálni, és kétezer hektár erdőt újraállamosítani, akkor biztos vagyok benne: egy olyan folyamat kezdődik el, amelynek nem tudjuk, hogyan fogunk gátat vetni” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

Az RMDSZ éppen ezért jogi és politikai segítséget is kért már, a kormánykoalíciót vezető párt elnökétől azt, hogy az állami intézményeket a perújrafelvételi kezdeményezésekből vonják ki: „a magyar kormánytól pedig azt kérjük, hogy ezt a témát vegye fel a román állammal folytatott kétoldalú tárgyalásai közé.

Az RMDSZ-t az identitás intézményes kereteinek megőrzése, fejlesztése és bővítése foglalkoztatta a leginkább az elmúlt években – mondta el Kelemen Hunor. Az oktatás mindvégig prioritást élvezett, hiszen az identitás megőrzésének egyik legfontosabb intézményét pontosan ebben látják a család és az egyház intézménye, valamint a kulturális intézmények mellett. „A marosvásárhelyi római katolikus iskola ügye több volt egy iskola ügyénél. Ezzel minden egyes nap foglalkoztunk. Azt mondtuk, hogy minden egyes politikai eszközt megragadunk ahhoz, hogy ez az iskola már idén ősztől újraindulhasson. Azt láttuk, ha ebben az esetben nem tudunk talpra állni és tovább lépni, akkor újabb és újabb k