Kelemen Hunor Csíkszentmártonban: nem szabad gyengeséget és megosztottságot mutatnunk most!

2019.05.25. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor Csíkszentmártonban: nem szabad gyengeséget és megosztottságot mutatnunk most!

Mi nem rontottunk román emberek temetőibe. Mi nem akartunk román emberektől elvenni semmit: sem történelmet, sem nyelvet és iskolát, sem zászlót és himnuszt. De azt kérjük, ők se nyúljanak hozzá azokhoz az értékekhez, amelyeket ezer esztendeje itt, Erdélyben és a Kárpát-medencében mi, magyarok megteremtettünk. A hősök sírjaira való építkezés hatalommal való visszaélés és temetőgyalázás, amit le kell állítani! – hangsúlyozta Kelemen Hunor Csíkszentmártonban.

Az RMDSZ elnöke azon a Kézfogás az úzvölgyi temetőért elnevezésű tiltakozó eseményen vett részt, amelyen a magyar haditemető területének jogtalan kisajátítása, a földjében nyugvó hősök nyugalmának megzavarása ellen tiltakoztak, illetve a napokban meghurcolt csíkszentmártoni alpolgármesterrel szolidarizáltak több mint ezren.  

Kelemen Hunor beszédében rámutatott: az úzvölgyi katonatemető és a hősi halottak emlékének meggyalázásakor is egységesnek és szolidárisnak kell lenni a magyar közösségnek. „Nem szabad gyengeséget és megosztottságot mutatnunk most. Mert ha érzik, hogy gyengék és megosztottak vagyunk, ha érzik, hogy nem vagyunk szolidárisak, pillanatok alatt átlépnek rajtunk” – nyomatékosított.

Azt is kiemelte: a magyar közösségnek évszázados tapasztalata van abban, hogy elveszik vagyonát, támadják, bezárnak egy iskolát, vagy éppen levesznek egy feliratot. „Azonban mindeddig nem rontottak be temetőinkbe, és nem gyalázták meg holtaink emlékét. A román vezetőknek azt próbáltuk elmagyarázni, hogy a békének, az együttélésnek az a feltétele, hogy tiszteljük egymást.”

Az RMDSZ több ízben is arra kérte a kormányt, hogy állítsa vissza a törvényes rendet, hogy vitesse el a temetőből a magyar hősi halottak sírjára épített betonkereszteket, és vonja felelősségre mindazokat, akik a holtak emlékét meggyalázták. „A kormány részéről félmegoldásokat láttunk csupán, amit nem tartunk elegendőnek. Ezért hoztuk azt a döntést, hogy a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem támogatjuk, mert nem tettek semmilyen lépést annak érdekében, hogy visszaállítsák az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben, és eljárást sem indítottak a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek. A másik oldal ugyanakkor egyetlen félmondattal sem vállalt szolidaritást közösségünkkel. Azok részéről, akik a jogállamiságot féltik általában, semmit sem hallottunk, ők továbbra is csak támadnak bennünket. Ők olyan jogállamot akarnak, amelyben a magyar közösségnek nincs helye. Mi nem ilyen jogállamot akarunk, hanem olyat, ahol az élők építkezhetnek, a hősi halottak pedig úgy pihenhetnek, hogy nem zaklatja őket senki” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint a történelemnek nincs vége, a történelem folytatódig. Mindig van alternatíva, és a közösségen is múlik, hogy milyen lesz a holnap és a holnapután.