Kelemen Hunor: ma Erdélyben létkérdés a minőségi oktatás

2016.09.12. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: ma Erdélyben létkérdés a minőségi oktatás

Fotó: Mihály László

„A magyarságnak akkor van jövője Erdély bármelyik részén, ha meg tudjuk teremteni a fiataloknak minőségi oktatás feltételeit. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy minden olyan településen, ahol magyar emberek laknak, minőségi feltételeket teremtsünk meg oktatáshoz, fejlődéshez, mindennapokhoz. Az elmúlt 27 év egyik fontos eredménye a romániai magyar nyelvű oktatás rendszerének újraépítése, a bölcsődétől az egyetemig. A munkát azonban folytatnunk kell” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök ma délben a Hargita megyei Balánbányán, ahol a helyi iskola tanévnyitóján vett részt.

Az RMDSZ elnöke kijelentette, olyanná kell tenni Erdélyt, hogy vonzó legyen a fiatalok számára. „Hogy ne elmenni akarjanak innen, hanem az otthonteremtésen, családalapításon gondolkodjanak. Olyan perspektívákat, célokat, lehetőségeket kell nekik teremtenünk, hogy utána velük közösen tudjuk Erdélyt tovább építeni. Mert az erdélyi magyar fiatalok jövője az erdélyi magyarság jövője. Igaz ez a szórványban, igaz ez a Partiumban és igaz itt is, a Székelyföldön. Ezért létkérdés a minőségi oktatás ma Erdélyben” – mondta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök hozzátette, újra kell gondolni a romániai oktatási rendszert: a gyerekek programja túlzsúfolt, a tananyag mennyisége hatalmas. „Ezért a tanterveket, az iskolák fenntarthatóságát és sok más kérdést újra kell gondolnunk a pedagógusokkal közösen. 2016-2017 kulcsfontosságú időszak lesz, mert új közoktatási törvény van készülőben, nekünk pedig feladatunk az, hogy jelen legyünk ennek módosításakor, hogy a szükséges korrekciókat elvégezzük” - hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A csíkszeredai fociakadémia ünnepélyes avatóünnepségén is részt vett ma az RMDSZ elnöke. A 200 férőhelyes kollégium épületében 150 helyet a gimnáziumi tanulók, 50 helyet pedig a székely fociakadémia ifjú tehetségei foglalhatnak el idén ősztől. „Székelyföld ma ismét gyarapodott. Csíkszereda gazdagabb lett egy pompás épülettel, egy olyan kollégiummal, ami megállná a helyét bárhol Európában. Gazdagabb lett az erdélyi oktatás és az erdélyi sport. Gazdagabb lett Székelyföld, és gazdagabbak lettek a székelyföldi fiatalok. Amit ma itt megvalósulva látunk, nem csak az elhatározásról és az akaratról szól, hanem az összefogásról is. Arról is szól, hogyan tevődnek egymás mellé, hogyan fonódnak egybe a jó ügyek, a jó törekvések. Hogyan fog össze az egyház, az önkormányzat és a sportklub. Hogyan lesz szállása a tehetséges diákoknak és a jövő székely futball reménységeinek. Ha mindenki jól végzi dolgát, évtized múltán innen kerülnek majd ki az új Bölöni Lászlók is” – mondta Kelemen Hunor. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.