Kelemen Hunor szövetségi elnök a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) vezetőivel találkozott Marseilleben

2011.12.09. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az Európai Néppárt Marseille-i kongresszusának keretében Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzóval és elnökjelölttel, a Republikánus Párt egyik vezetőjével, valamint Judy Van Resttel az Intézet alelnökével és Jan Surotchakkal, az IRI európai igazgatójával találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök, Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője és Vincze Lóránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár.


A találkozó során a szövetségi elnök tájékoztatta beszélgetőpartnereit a romániai belpolitikai helyzetről, a romániai magyar közösség legfontosabb célkitűzéseiről és az RMDSZ eltökéltségéről, hogy a jövőben is a parlamenti demokrácia eszközeivel küzdjön a magyar közösség jogaiért, ahogyan azt az elmúlt két évtizedben is következetesen tette. A Magyarországgal való kapcsolatról Kelemen Hunor elmondta, hogy biztató párbeszéd kezdődött el a FIDESZ Polgári Szövetséggel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Beszélgetőpartnerei kérdésére válaszolva a szövetségi elnök a kisebbségi törvény elfogadását nevezte a magyar közösség legfontosabb célkitűzésének, amely főként oktatási és kulturális téren a közösség kezébe helyezi az őt érintő döntések meghozatalát. Kelemen Hunor román és magyar érdeken túl, geostratégiai fontosságúnak nevezte, hogy a romániai magyarságnak parlamenti képviselete legyen, különben a meg nem oldott problémák a jövőben komoly feszültségeket kelthetnek.

Az RMDSZ és az IRI közötti együttműködés már több éves múltra tekint vissza, az Egyesült Államok főként a kilencvenes években sokat segített a Szövetségnek a többség-kisebbség párbeszéd alakulásában, a Szövetség szakemberei pedig folyamatosan részt vesznek az IRI által szervezett képzéseken. Tim Pawlenty és Jan Surotchak biztosították az RMDSZ küldöttségét, hogy a jövőben is figyelnek a romániai fejleményekre, a magyar közösségek sorsának alakulására, hiszen az IRI régiós irodája Pozsonyban működik, amely sajátos rálátást biztosít Szlovákiára, Magyarországra és Romániára.