Kelemen Hunor szövetségi elnök: a polgári kezdeményezés fél évszázad legfontosabb európai kisebbségvédelmi törekvése - Egyezményt írtak alá Dél-Tirolban a kisebbségi állampolgári kezdeményezés alapítói

2013.01.15. | RMDSZ , Kisebbségvédelem , FUEN , Kisebbségi polgári kezdeményezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: a polgári kezdeményezés fél évszázad legfontosabb európai kisebbségvédelmi törekvése - Egyezményt írtak alá Dél-Tirolban a kisebbségi állampolgári kezdeményezés alapítói

Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn, január 14-én Dél-Tirolban együttműködési megállapodást írt alá a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindításáról Richard Theinerrel, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnökével és Hans Heinrich Hansennel, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökével.

Az alapító elnökök megállapodtak abban, hogy keretszabályozási csomagot készítenek elő az európai nemzetiségek védelméért (angol rövidítése: Minority SafePack), amelyet csatolnak a kisebbségi állampolgári kezdeményezés szövegéhez.

A német kisebbség olaszországi képviselőivel folytatott bozeni megbeszélések során arról is megállapodás született, hogy Luis Durnwalder hivatalban lévő tartományi kormányzó, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Hans Heinrich Hansen, FUEN elnök a kezdeményezés polgári bizottságának első három alapító tagja lesz. Céljuk, hogy négy további európai tagállam köztiszteletben álló személyiségével egészítsék ki a bizottságot, amely egymillió európai polgár támogatását kéri a kisebbségvédelmi indítványhoz. A testület áprilisban, Kolozsvárott fog megalakulni, és feladata, az európai szabályozás értelmében, a kezdeményezés benyújtása, illetve az aláírásgyűjtési kampány fenntartása lesz.

„Túlzás nélkül állíthatom, hogy a kisebbségi kezdeményezés az elmúlt ötven esztendő legfontosabb kisebbségi törekvése Európában” – mondta a partnerekkel folyatott megbeszéléseken Kelemen Hunor. A szövetségi elnök szerint a keretszabályozási csomag olyan lehetőséget jelent, amely ráirányítja az európai uniós intézmények és a többségi társadalmak figyelmét a kisebbségi kérdésre. „Olyan javaslatcsomagot alkotunk, amely kitér az európai uniós jog minél több területére, és, amelyben valamennyi kisebbségi szervezet megtalálja a számára fontos előírásokat. A csomag a következő egy-két évtizedre meghatározóan tartalmazza majd az európai kisebbségvédelem alaptételeit”- hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Luis Durnwalder, Dél-Tirol tartomány kormányzója hangsúlyozta, a kisebbségi közösségek csak türelemmel, párbeszéddel, kölcsönösségen alapuló többség-kisebbség viszony megteremtésével lehetnek eredményesek, ahogyan azt az olaszországi modell is igazolja. „Mi elutasítjuk a szélsőségességet és a szeparatista törekvéseket, következetesen dolgozunk a teljes körű dél-tiroli autonómia eléréséért” – fogalmazott a huszonöt éve hivatalban lévő kormányzó. Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke köszönetet mondott az RMDSZ-nek, hogy elsőként javasolta kisebbségi témájú európai polgári kezdeményezés elindítását.

Az RMDSZ, az SVP és a FUEN képviselői ugyanakkor az európai kisebbségi szervezetek elnökeinek szóló levelet írtak alá, amelyben meghívják őket, hogy már az előkészítési szakaszban partnerként csatlakozzanak a kezdeményezéshez. „Nyitott kezdeményezésben állapodtunk meg, amelynek partnere lehet bármelyik európai kisebbségi szervezet. Mi megtettük az első lépéseket, a sikerhez minél szélesebb körű kisebbségi szolidaritásra van szükség” – fogalmazott a tanácskozáson Vincze Lóránt, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára, aki a szövetségi elnökkel együtt vett részt a megbeszéléseken. A kezdeményezéssel az alapítók a többségi társadalmakkal is párbeszédet kívánnak nyitni és a tervezett kisebbségvédelmi törekvés támogatóivá, barátaivá tenni azokat.

Kelemen Hunor szövetségi elnök Bozenben találkozott Toni Ebnerrel, a Dolomiten német nyelvű napilap főszerkesztőjével, aki egyben az európai kisebbségi sajtó érdekvédelmi szervezetének, a MIDAS-nak elnöke. A szövetségi elnök kérte a kisebbségi sajtó képviselőit, hogy támogassák a polgári kezdeményezést és népszerűsítsék az aláírásgyűjtési folyamatot.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.