Kelemen Hunor szövetségi elnök: az RMDSZ a magyar közösség számára harcolt ki kisebbségi jogokat, nem saját magának

2012.05.12. | Aktuálpolitika , Önkormányzati választások , Beszterce
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: az RMDSZ a magyar közösség számára harcolt ki kisebbségi jogokat, nem saját magának

Kelemen Hunor szövetségi elnök és Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce Megyei Szervezetének elnöke tartott közös sajtótájékoztatót május 12-én, szombaton.

Az RMDSZ elnöke elsősorban a megváltozott belpolitikai helyzetre reflektált: „Sajnos, mostantól jóra nem számíthatunk, rosszra viszont annál inkább. Azt a nacionalista retorikát, amit ellenzéki pozícióból folytattak a szociálliberális szövetség politikusai, most már a kormányzati intézkedésekben is lassan viszontlátjuk. A Nemzeti Liberális Párt képviselői, amikor azt mondják, hogy nem a magyar közösséggel, hanem az RMDSZ-el vitáznak, teljes mértékben tévesen ítélik meg a helyzetet. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen való, anyanyelvű tanulás nem az RMDSZ politikusainak jó, mert nem valószínű, hogy ők akarnak egyetemre járni, hanem az orvosnak, gyógyszerésznek készülő erdélyi magyar fiatalnak. Az RMDSZ az erdélyi magyar közösségnek próbálja biztosítani az anyanyelven való tanulást. Azok, akik a megszerzett jogok visszavonásán dolgoznak, nem az RMDSZ-nek ártanak, hanem a romániai magyar embereknek, ez teljesen egyértelmű számunkra. Az elmúlt napokban nagyon sok helyen megfordultam, és az emberekkel beszélgetve elmondhatom, hogy nagyon rosszul fogadják a Ponta-kormány első intézkedéseit. Ha ilyen ütemben haladnak tovább, akkor súlyos feszültségeket okozhatnak a társadalomban. Az igazságszolgáltatás működésével kapcsolatosan is súlyos aggályok merülnek fel. Ha csupán az elmúlt napokban hozott két döntésre gondolok, amelyek a MOGYE-ra vonatkoztak, akkor megállapíthatom, hogy a bíróság nem a törvényesség helyreállításán dolgozik, hanem ellenkezőleg, tovább erősíti az illegalitást ebben az ügyben” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A sajtótájékoztató keretében bemutatkoztak a Szövetség helyi jelöltjei. Mint arról Décsei Attila beszámolt, 21 teljes listát tett le az RMDSZ Beszterce Megyei Szervezet a június 10. önkormányzati választásokra, összesen 374 jelöltjük van a megyében.  

„Én bízom abban, hogy a Szövetség idei eredményei nem lesznek semmivel sem rosszabbak, mint a 2008-as eredményeink. Az RMDSZ idén átlépte a bűvös határt és több mint 10 ezer önkormányzati jelöltünk van, 320 polgármesterjelölttel szállunk versenyben, és 13 megyében indítunk megyei tanácselnök-jelöltet. Bízom benne, hogy június 10-e után azt tudjuk mondani, hogy több mint 280 települést vezetünk, hiszen továbbra is azt vallom, hogy az önkormányzatokban van a legnagyobb erőnk. A szórványban is nagyon sokat jelent számunkra, ha a magyar közösség képviselői jelen vannak a helyi önkormányzatokban. Ebben a kampányban a választási programunkat úgy írtuk meg, hogy az Erdélyi Konzultáció során leírt, elhangzott véleményeket vettük figyelembe. Több mint 80 ezer családdal beszélgettünk, találkoztunk 2011-ben, és bátran mondhatjuk, hogy az erdélyi magyarok írták az RMDSZ idei programját. Ezekre a véleményekre alapozzuk azt, hogy az elkövetkezendő négy esztendőben mit szeretnénk megvalósítani” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.  

Kelemen Hunor ismételten elmondta, az RMDSZ az idei önkormányzati választásokon az elért eredményekre fog építeni és azokra az emberekre, akik már bizonyítottak, és visszautasítja a negatív kampányt, a sárdobálást.

10 éves a besztercei Magyar Ház

Egy évtizede működik Besztercén a Magyar Ház. Fennállásának 10 éves évfordulója alkalmából a Beszterce- Naszód megyei és Beszterce városi RMDSZ, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ Jubileumi Emléknapot szerveztek, Beszterce város Polgármesteri Hivatalának és a Communitas Alapítvány támogatásával. Az elmúlt 10 év alatt a besztercei Magyar Ház krónikája színes, érdekes és tartalmas tevékenységekkel és eseményekkel gazdagodott, hiszen a Magyar Ház nem csak egy épület, hanem alkotóműhely, kiállító-terem, táncház, szerkesztőség, valamint több civilszervezet székhelye.

„22 évvel ezelőtt, amikor az erdélyi magyarság az önszerveződést elkezdte, akkor gyakorlatilag a nulláról indultunk. De a kiindulópont ugyanaz volt mindenhol: itthon akarunk élni, itt akarunk maradni a szülőföldünkön. Így történt ez itt, Besztercén is, és minden más magyarlakta-településen. Az RMDSZ a megalakulása óta a szórványra kiemelten figyelt, hiszen itt a magyar intézmények megalakulása, működése kiemelt fontossággal bírt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség célkitűzése ilyen szempontból nem változott az elmúlt 22 évben: közösséget kell építeni, intézményeket kell alapítani, értékmentő munkát kell folytatni, és ezzel párhuzamosan új értékeket kell létrehozni. A célhoz való közelítésben pedig azt az eszköztárt használtuk, ami a rendelkezésünkre állt. Amikor kormányon voltunk, akkor kormányzati eszközöket használtunk, ellenzékben pedig az ennek megfelelő, igaz, szegényesebb eszköztárat tudjuk igénybe venni. Az RMDSZ az elkövetkező időszakban a szórványra kiemelten figyel, hiszen Székelyföldön, ahol jelen vagyunk az önkormányzatokban, az ellenzéki periódus nem olyan nehéz, mint interetnikus környezetben. A Székelyföld - Szórvány program nagyon jól működik, ez egy olyan kezdeményezés, amelyet éltetni kell. Székelyfölnek a felelőssége sokkal inkább felerősödött az elmúlt időszakban a szórvány fele, nekünk az egyensúlyt kell megőriznünk a következőkben is” – mondta el felszólalásában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Élet a Szórványban elnevezésű konferencia megnyitóján.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.