Kelemen Hunor szövetségi elnök: az RMDSZ által kidolgozott pénzügyi- és adóreform stabil gazdasági növekedést hozhat az országnak

2012.11.14. | gazdaság , Önkormányzatok , Parlamenti választások , Diszkrimináció
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: az RMDSZ által kidolgozott pénzügyi- és adóreform stabil gazdasági növekedést hozhat az országnak

„A parlamenti választások utáni időszak legfontosabb teendője az új munkahelyek teremtésének ösztönzése, valamint a nyugdíjak és a közszféra béreinek biztosítása, a szociális szolgáltatások megerősítése. A sajátságos kisebbségi problémák mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a munkahelyteremtést és a gazdasági válság kihívásaira adott hiteles megoldásokat tartja prioritásnak 2013-ban” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök ma Kolozsvárott azon a sajtótájékoztatón, amelyen az RMDSZ pénzügyi- és adóstratégiáját mutatták be. A sajtótájékoztatón jelen volt Borbély László politikai alelnök, Kovács Péter főtitkár és Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. 

Romániának 7 milliárd euró adósságot kell visszafizetnie jövőre, ez óriási nyomást jelent az államháztartásra, éppen ezért olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nem rónak újabb megszorításokat az állampolgárokra.   

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt az európai uniós elvet követi, ami a szociális piacgazdaságról szól, ez lehet az egyetlen megoldás a gazdasági növekedés fele. Romániának 2013 első felében el kell fogadnia az új adóügyi törvénykönyvet. A jelenleg érvényben lévőt 2003 óta több mint kilencvenszer módosították, mára már szinte átláthatatlan, ezért szükség van egy, a Parlament által is megvitatott és elfogadott adóügyi törvénykönyvre. Ugyanakkor az az álláspontunk, hogy középtávon Románia őrizze meg a 16 százalékos, egykulcsos adózási rendszerét. Javasoljuk továbbá az ún. szolidaritási adó bevezetését egy meghatározott, három éves periódusra, ennek megállapítása természetesen jövedelemfüggő, amelyet közösen kell megállapítanunk. Az RMDSZ azt javasolja, hogy Románia térjen vissza a 19 százalékos ÁFÁ-ra a mostani 24 százalékról, mert a költségvetési egyensúly ezt megengedi, de ki kell egészíteni az ÁFA begyűjtésének a hatékonyabbá tételével, mert így a csökkenésből adódó kiesést pótolni lehet” – ismertette Kelemen Hunor a Szövetség pénzügyi- és adóstratégiájának részleteit. Hozzátette, csökkenteni kell mind a munkavállalók, mind pedig a munkaadók társadalombiztosítási hozzájárulásait, az előbbiekét 3,5, az utóbbiakét 2,5 százalékkal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek meggyőződése, hogy a felsorolt intézkedések biztosítják az ország számára a kiszámítható, biztos gazdasági növekedést, hiszen azokat az áldozatokat, amelyeket az elmúlt években minden állampolgár közösen meghozott, nem szabad veszélybe sodorni” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a Szövetség kampányáról elmondta, az a holnappal, a magyar emberek problémáival, kérdéseivel és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik, nem az ellenfelekkel. A kampányba több ezer embert vont be az RMDSZ, akik a Szövetség üzenetét közvetítik.

A mostani kampány egyik nagy kihívása számunkra a felerősödő nacionalista retorika és az ezt követő döntések visszaszorítása. Ahhoz, hogy ezt le tudjuk győzni, egy nagyon erős parlamenti képviseletre van szükség, ennek eléréséhez pedig példás mozgósítást kell felmutassunk mindannyian december 9-én. Én határozottan visszautasítom azt a fajta retorikát, amelyet Dinu Giurescu történész folytat az elmúlt hetekben, és közintézmények, a mezőgazdasági és pénzügyminisztérium közalkalmazottjai terjesztenek munkaidőben. Magyarellenes, sovén retorikával bíztatja a választásokon való részvételre a románokat ez a történész, és én azt gondolom, hogy ez a 90-es években tapasztalt, román-magyar konfliktusnak a lángra lobbantója lehet, visszaveti az országot az akkor tapasztalt ellenséges, feszült légkörbe” – fogalmazott Kelemen Hunor.


Winker Gyula: adózási fegyelmet és a feketemunka csökkentését

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője ismertette a Szövetség pénzügyi- és adóstratégiájának megvalósíthatóságát.

Az Európai Unió országai közül Romániában fizetik az alkalmazottak az egyik legmagasabb társadalombiztosítási adóterhet, ez a bérek 44,5 százalékát teszi ki. Az országban pedig 4,3 millió alkalmazott fizeti ezeket a járulékokat, míg 2,3 millió ember informális munkavállaló, vagyis a feketepiacon dolgozik. Hasonló a helyzet az ÁFA - fizetésre köteles cégeknél is. Az országban az ÁFA begyűjtésének szintje 54 százalékos, míg Bulgáriában például ez az arány eléri a 70 százalékot. Ezeket a hivatalos adatokat figyelembe véve az RMDSZ leszögezi: nem újabb terheket és megszorításokat kell a lakosságra kiróni, hanem fel kell számolni a feketepiacot és szigorítani kell az adófegyelmet” – ismertette Winkler Gyula, hozzátéve, ezeket a javaslatokat az RMDSZ Gazdasági Tanácsának szakemberei fogalmazták meg a verseny- és gazdasági szféra visszajelzései alapján.

Mind a külföldi befektetők, mind a helyi vállalkozók úgy vélik, Romániának kiszámítható, átlátható, stabil és ösztönző jellegű gazdasági intézkedéseket kell meghoznia” – hangsúlyozta Winkler Gyula.


Borbély László: a helyi önkormányzatok munkáját kell segítenünk

Az RMDSZ politikai alelnöke kijelentette, a Szövetségnek egy olyan hosszú távra szóló gazdasági programja van, amely biztonságot nyújt a magyar embereknek.

A programunk elsősorban az uniós elveknek és elvárásoknak felel meg, és segíti 2014 és 2020 között az uniós alapok hatékony lehívását” – utalt a politikai alelnök az RMDSZ által kidolgozott, Erdély 2020 című gazdasági-fejlesztési stratégiára. Borbély László elmondta, ezt a szövetség képviselői november 19-én, hétfőn átadják Leonard Orban Európa-ügyi miniszternek.

„Az RMDSZ az egyetlen politikai alakulat, amely konkrét dokumentum formájában járul hozzá Románia 2014-2020 közötti, uniós költségvetésének összeállításához”- hangsúlyozta a politikai alelnök.

Hozzátette, a Szövetség határozott álláspontja az, hogy a helyi adóknak helyben kell maradniuk. „A helyi adók visszaosztásáról a Megyei Tanácsoknak kell dönteniük, mert ők a helyi közösségek által megválasztott érdekképviselők, nem pedig a központi közintézmények, vagy a Pénzügyminisztérium” – szögezte le Borbély László.


Kovács Péter: az RMDSZ feljelentést tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál Dinu C. Giurescu történész kiáltványa miatt

Az RMDSZ főtitkára elmondta, a történész „Az egészséges Romániáért" címmel kiáltványt fogalmazott meg, amelyből két rövid részletet idézett: „magas román részvétel mellett az RMDSZ nem jut be a parlamentbe” illetve „leckéztessük meg a magyarokat”. A kiáltványt különböző kampányrendezvényeken olvassák fel, sőt, már néhány közintézményben is elkezdték terjeszteni, így a mezőgazdasági és pénzügyminisztériumban a közalkalmazottak küldik szét a kiáltványt e-mailen keresztül.

Az eljárás elsősorban törvényellenes, hiszen az 1999/180-as, a közalkalmazottak jogállására vonatkozó törvény 44-es cikkelyének 3-as bekezdése világosan kimondja: a közalkalmazottaknak tilos politikai meggyőződésüknek és hovatartozásuknak hangot adni munkájuk végzése közben, másodsorban pedig etikátlan. Éppen ezért az RMDSZ nyilvánosan is azt kéri a két minisztériumtól, vizsgálja ki az ügyet, és intézkedjen a kiáltvány terjesztői ellen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szívesen segít a két közintézménynek e-mail-címekkel, levelezőlistákkal vagy egyéb bizonyítékokkal. Egyébként a Szövetség ma írásban is letette vonatkozó kérését a mezőgazdasági és a pénzügyminisztériumhoz. Ugyanakkor arra kérjük a román és a magyar értelmiséget, foglaljon állást az ügyben, mert úgy véljük, senkinek nem érdeke a nacionalista retorika 2012-ben, Romániában, az Európai Unió tagállamában” – közölte Kovács Péter.

Az RMDSZ országos kampányának vezetője ismertette, Maros megyében a Szövetség kampányanyagait több településen is letépték, megrongálták.

Jedden, Mezőmadarason, Pókán, Marossárpatakon és Sáromberkén ismeretlen tettesek letépték az RMDSZ általános választási üzeneteit, valamint a Szövetség jelöltjeit, Markó Béla szenátor-, Borbély László és dr. Kelemen Atilla képviselőjelölteket bemutató bannereket. Úgy véljük, szervezett rongálásról van szó, az RMDSZ az eseteket jelentette a Megyei Választási Irodánál, és feljelentést tett a Maros megyei rendőrségen a parlamenti választásokra vonatkozó 2008. évi 35-ös számú törvény megsértése miatt. Marosvásárhelyen pedig ma Frunda György szenátorjelölt választási molinóját távolította el a rendőrség törvénytelenül egy magántulajdonban lévő ingatlanról, információink szerint Dorin Florea Demokrata –Liberális Párti polgármester utasítására” – ismertette Kovács Péter főtitkár.

Pénzügyi- és adóstratégia - Sajtótájékoztató Kolozsváron Pénzügyi- és adóstratégia - Sajtótájékoztató Kolozsváron Pénzügyi- és adóstratégia - Sajtótájékoztató Kolozsváron
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.