Kelemen Hunor szövetségi elnök: az RMDSZ választási programját az erdélyi magyar emberek írták meg

2012.05.11. | Csík terület , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: az RMDSZ választási programját az erdélyi magyar emberek írták meg

A Csík-térségi önkormányzati jelöltek bemutatására is sor került ma Csíkszeredában, ahol Kelemen Hunor szövetségi elnök és Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita Megyei Szervezetének elnöke tartott közös sajtótájékoztatót.

Elkezdődött a 2012-es év önkormányzati választásainak kampánya, és négy hét múlva már az eredmények is ismertek lesznek. Én bizakodó vagyok, hogy mind Csíkszéken, mind Hargita megyében, az egész Székelyföldön az idei eredmények nem lesznek semmivel sem rosszabbak, mint a 2008-as eredményeink. Az RMDSZ idén átlépte a bűvös határt és több mint 10 ezer önkormányzati jelöltünk van, 320 polgármesterjelölttel szállunk versenyben, és 13 megyében indítunk megyei tanácselnök-jelöltet. Bízom benne, hogy június 10-e után azt tudjuk mondani, hogy több mint 280 települést vezetünk, hiszen továbbra is azt vallom, hogy az önkormányzatokban van a legnagyobb erőnk. Ebben a kampányban a választási programunkat úgy írtuk meg, hogy az Erdélyi Konzultáció során leírt, elhangzott véleményeket vettük figyelembe. Több mint 80 ezer családdal beszélgettünk, találkoztunk 2011-ben, és bátran mondhatjuk, hogy az erdélyi magyarok írták az RMDSZ idei programját. Ezekre a véleményekre alapozzuk azt, hogy az elkövetkezendő négy esztendőben mit szeretnénk megvalósítani” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.  

Kelemen Hunor ismételten elmondta, az RMDSZ az idei önkormányzati választásokon az elért eredményekre fog építeni és azokra az emberekre, akik már bizonyítottak.

Az elkövetkezendő négy hétben nem fogunk negatív kampányt folytatni, mélységesen elítélem azokat, akik ilyen módon próbálják a helyi közösségeket meggyőzni. Aki velünk együtt akar működni, most, vagy a jövőben, annak a mocskos és tisztességtelen negatív kampányt le kell állítania. A mi kampányunk egyértelmű üzenetekre, konkrét, tisztességes hozzáállásra fog épülni, az emberekkel való közvetlen kommunikációra” – szögezte le a szövetségi elnök.  

A néhány napja beiktatott, Szociálliberális Szövetség által alkotott kormány tevékenységével kapcsolatosan Kelemen Hunor figyelmeztetett:  „Sajnos, mostantól jóra nem számíthatunk, rosszra viszont annál inkább. A nacionalista retorikát, amit ellenzéki pozícióból folytattak a szociálliberális szövetség politikusai, most már a kormányzati intézkedésekben is lassan viszontlátjuk. A tegnap, Marosvásárhelyen tett nyilatkozatok is azt mutatják, hogy az új kormány nem képes ebben a pillanatban normálisan viszonyulni ahhoz, ami Európában mindenhol természetes, vagyis hogy megszerzett jogokat nem veszünk el.  A tanügyminiszter a tegnap azt nyilatkozta, hogy javasolja a kormánynak a MOGYE magyar főszakának megalakítására vonatkozó kormányhatározat visszavonását. Én azt javasolnám a miniszter úrnak tisztelettel, hogy foglalkozzon inkább az ellene irányuló plágium-vádakkal, próbálja meg tisztázni magát, és hagyja, hogy a törvényt alkalmazzák” – emelte ki az RMDSZ elnöke. Hozzátette: „az idők változnak, és néhány napja az RMDSZ a parlamentben a kormánnyal szemben áll, ellenzéki politikát folytat. Eddig is tisztességesen dolgoztunk, elvégeztük a ránk bízott feladatokat, és most, ellenzékben is ugyanígy járunk el.  Az, hogy nem vagyunk kormányon, nem egy tragédia, a politika az ilyen. Nekünk egy szövetségesünk volt és van, mindegy, hogy kormányon vagy ellenzékben vagyunk, a mi szövetségesünk az erdélyi magyarság.  Mi ezentúl is a közösség érdekeit fogjuk képviselni!”.   

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.