Kerekes: Nem megfelelő módon számították ki a nyugdíjpont értékének emelkedését - HANGANYAGGAL

2013.01.29. | Képviselőház , RMDSZ , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kerekes: Nem megfelelő módon számították ki a nyugdíjpont értékének emelkedését - HANGANYAGGAL

„Nem engedhetünk a Román Kormány azon szándékának, melynek értelmében a 263/2010-es, a nyugdíjpontok számítását szabályzó törvényt nem alkalmazzák az előírásoknak megfelelően. A törvény előírja, hogy évente a nyugdíjpont értéket növelni kell az infláció és az átlagbér növekedésének 50 százalékával, ennek függvényében az RMDSZ számításai szerint egy nyugdíjpont értéke 784 lej kellene legyen, nem pedig 762,1 lej, ahogyan azt elfogadásra küldték” - mondta el Kerekes Károly képviselő a Képviselőház mai ülésén. 

Kerekes Károly 2013. január 29-én ülésező képviselőházi plénumban, az általa letett törvénymódosító javaslat értelmében, arra hívta fel a figyelmet, hogy Kormány által előírt 4 százalékos nyugdíjpont emelés nem veszi figyelembe a 263/2010-es törvényt, mely a nyugdíjpontok 2013-as évre történő kiszámítását szabályozza.

„Az infláció 2012-ben 3.33 százalék, ezt senki sem vitatja. Az eltérések az az átlagbér emelkedésénél vannak, ugyanis az átlagbér növekedése 2012-ben januártól novemberig 151 RON volt.  Ez azt jelenti, hogy ez egy 7.5 százalékos emelkedés, amelynek az 50 százaléka az 3,75 százalék. A két mutató összeadott értéke 7,08 százalék, amely 784 RON értékre emeli a nyugdíjpont értékét” - vázolta a Szövetség számításának alapjait Kerekes. A képviselő továbbá elmondta, hogy az RMDSZ által javasolt 7,08 százalékkal szemben a Kormány csupán 4 százalékos emelést szorgalmaz, amely nem teljesíti a törvény előírásait, amely egy magasabb nyugdíjat eredményez, hiszen a nyugdíjakat a nyugdíjpont értékhez viszonyítják.

A vitát követő szavazáson a kormányzó többség képviselői és szenátorai elvetették a nyugdíjpont újraszámolására vonatkozó módosítókat és az Munkaügyi Minisztérium által javasolt formában tartották meg a számolási módszert. Az RMDSZ parlamenti képviselői annak ellenére, hogy elutasították Kerekes képviselő módosító javaslatát, megszavazták a Kormány által javasolt 4 százalékos nyugdíjérték emelést, hiszen ez megszünteti nyugdíjak befagyasztását és megemeli a nyugdíjpont értékét.

Az alábbi linken Kerekes Károly parlamenti képviselő álláspontját hallhatják nyugdíjpontok számítását szabályzó törvényről:

Hanganyag:
Kerekes Károly nyulatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.