Kiállítás az identitás megőrzéséért Szatmárnémetiben

2012.05.21. | Önkormányzati választások , Szatmár

Kiállítás az identitás megőrzéséért Szatmárnémetiben

Kiállítás-megnyitóval egybekötött állófogadást rendeztek május 19-én szombaton a Püspöki Palota dísztermében. A tárlatot Csehi Árpád megyei tanácselnök is megtekintette.

A szatmári svábok betelepítésének háromszázadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat részeként, szombaton este nyolc órától kiállítás-megnyitóval egybekötött állófogadást tartottak a szatmárnémeti Püspöki Palota dísztermében. A kiállítás, a sváb hitvilág kézzel fogható örökségét mutatja be, a többnyire imameghallgatásokra, hálából elkészített votiv képeken, a liturgikus tárgyakon, imakönyveken, a Mária Terézia koronázási palástjából készült miseruha kiegészítőin keresztül. Mindezek mellett betekintést nyújt a német ajkú katolikusok letelepedésére, a grófi család szerepére vonatkozóan is.

A rendezvényen jelen volt a Károlyi család leszármazottja Dürckheim Francesca grófnő németországból, férje, Dürckheim Cristian őrgróf, valamint gróf Károlyi György magyarországról. Dürckheim Francesca grófnő az előadást követően szólt a jelenlévőkhöz, örömét fejezve ki a rendezvénysorozat és a kiállítás megszervezéséért. Elmondta ugyanakkor, létrehoztak egy Károlyi Sándorról elnevezett alapítványt, melynek égisze alatt, a jövőben szeretnének a hagyományok ápolására, a szatmári svábok megsegítésére, az egyház és a Károlyi család kapcsolatának ápolására fordítani.

Az állófogadás, a kiállított tárgyak megtekintésével folytatódott, melyet Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is végigjárt. A Püspöki Palota dísztermében berendezett tárlat a nagyközönség számára június 1-ig, a Püspökség hivatali ideje alatt belépési díj nélkül látogatható.