Kolompdíj, fajkutyák, helyi eledelek: pezsgett az I. Ditrói szarvasmarhakiállítás

2012.05.12. | Mezőgazdaság , Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kolompdíj, fajkutyák, helyi eledelek: pezsgett az I. Ditrói szarvasmarhakiállítás

Sült ökör és bográcsos várta az éhes közönséget Ditróban a hagyományteremtő szarvasmarha kiállítással egybekötött fajkutya-népszerűsítés- és helyi termékvásáron. A népes résztvevőknek eladott ételből befolyt pénzt az önkormányzat az épülőfélben lévő szociális lakás építésére ajánlotta fel.

„Hagyományt teremtünk ismét Ditróban, tettük ezt négy évvel ezelőtt is amikor megrendeztük az első ditrói lovasnapokat melyet az idén negyedszerre szervezünk meg június 3-án. Ugyanez a célunk a szarvasmarha kiállítással is, következetesek leszünk és hagyományt teremtünk ennek a rendezvénynek is községünkben…” nyitotta meg ünnepi beszédével Puskás Elemér polgármester szombaton az I. Ditrói szarvasmarha kiállítást. Ezt követően Petres Sándort, Hargita Megye Tanácsának alelnökét hívta a színpadra, hogy köszöntse a kiállítás résztvevőit.  Az alelnök beszédében az állattenyésztés, a mezőgazdaság fontosságát hangsúlyozta, reflektálva a napjainkban uralkodó kiszámíthatatlan gazdasági helyzetre.

A kiállításon több mint harminc szarvasmarhát vonultattak fel a ditrói és a környező településekről benevezett gazdák. Szakkommentátor ismertette a fajták jellegzetességeit, valamint a zsűri pontozta különböző kritériumok alapján a felvezetett szarvasmarhákat. Az első három helyezettet kolomppal díjazták, emellett minden egyes gazda részvételi oklevelet vehetett át és egy-egy zsák takarmányt vihetett haza a tejet begyűjtő cég jóvoltából.

A fajkutyák bemutatója is hasonló népszerűségnek örvendett ezen a rendezvényen, közel ötven fajkutyát neveztek be a nem versenyszerű kiállításra. A konferálást szintén szakkommentátor végezte, aki a fajtaismertetés mellett, beavatta a nézőket a hivatalos versenyek, kiállítások játékszabályaiba is. A gazdák részvételi oklevelet, a kutyák pedig tápot kaptak, a rendezvény támogatóinak köszönhetően.

A kiállítás hangulatát emelte a helyi termelők termékeinek a vására is, kínáltak itt tejtermékeket: sajtot, ordát, túrót, vajat, házi sült kenyeret, kürtőskalácsot, virágokat, gyöngyből készült ékszereket.

Sült ökör és bográcsos várta az éhes közönséget, az eladott ételből befolyt pénzt az önkormányzat az épülőfélben lévő szociális lakás építésére ajánlotta fel.

A rendezvény főszervezője a Ditrói Tejtermelők Egyesülete volt.

Főtámogatók: Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, Ditró Község Önkormányzata, RMDSZ.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.