Könyvbemutató tánclépésekkel

2012.11.26. | Parlamenti választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Könyvbemutató tánclépésekkel

 

A Szoboszlai-Gáspár házapás lelkes munkája nyomán alakult meg 2oo3-ban a Mezőtelegdi Pacsirták Néptánccsoport. Munkájukban sok segítséget kaptak a Szeged Táncegyüttes Harangozó Gyula díjas művészeti vezetőjétől, Nagy Alberttől. A már elhalálozott koreográfus minden ellenszolgáltatás nélkül fáradhatatlanul járta a vidéket, oktatta a tánclépésekbe rejtett ősi érzelemvilágot. A Pacsirták nem remélt gyorsasággal berobbantak az autentikus néptáncot óvók világába, több versenyen is sikert arattak. Mindezek fényében érthető, hogy Hodgyai Edit a micskei Görböc Néptánccsoport vezetője, nemrég megjelent Hagyományőrzés és tehetséggondozás Biharban 2o12-ig című szakmai jellegű könyvét Mezőtelegden is bemutatta az érdeklődőknek. Szoboszlai-Gáspár István lelkipásztor barátként köszöntötte a szerzőt, aki a micskei táncosokkal a tiszteletes előző szolgálati helyén, a Bánságban, több mint egy évtizeddel ezelőtt már pörgette a szoknyát.

Az eseményen jelen volt Szabó Ödön az RMDSZ ügyvezető elnöke is, akitől a könyv megírásának az ötlete származik, ő kérte fel Hodgyait arra, hogy örökítse meg a megyében működő tizenhat néptánccsoport történetét. A könyv átfogó képet ad a csoportok létrejöttének körülményeiről, történetéről, beszámol fellépéseikről. Mindezt gazdag képi illusztráció teszi még érdekesebb kiadvánnyá.

Szabó Ödön rövid köszöntőjében különösen nagyra értékelte a szórványban tevékenykedő hagyományőrzők munkáját, akiknek még fokozottak odaszánással kell küzdeniük a megmaradásért az értékek továbbadása mentén. Örömét fejezte ki afölött, hogy az RMDSZ támogatása mellett gombamód szaporodtak a néptánccsoportok, táncoktatói táborok. Mindez már mozgalommá nőtte ki magát – fogalmazott Szabó.

Cvikker Katalin a Szigligeti Színház menedzserigazgatója elismeréssel beszélt a szerző hagyományőrzés terén kifejtett munkájáról, további támogatásáról biztosította. Teszi mindezt annak ellenére, hogy őt városi lévén későn érintette meg a néptáncba rejtett életérzés csodája, de mára már magáénak érzi a műfajt.

Az eseményről nem hiányozhattak a Pacsirták sem, míves táncukkal teremtették a szépet.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.